Konflikten har tilspisset seg i områdene rundt Damaskus de siste ukene, men tirsdag ble det meldt om en ytterligere opptrapping.

— Det er første gang regimet bruker artilleri i kamper så nær hovedstaden, sier en representant for aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights til nyhetsbyrået AFP.

Regimestyrker har også, støttet av tunge militærkjøretøy, stormet bydelen Barzeh i hovedstaden, og det ble hørt kraftig skyting, ifølge observatoriet.

FNs spesialutsending Kofi Annans stedfortreder, Nasser al-Kidwa, sier at situasjonen for sivilbefolkningen i Syria ikke har bedret seg de siste dagene. Det pågår ingen dialog mellom regjeringen og opposisjonen, tilføyde han.

Kraftige sammenstøt

Det var tirsdag harde kamper mellom opprørsstyrker og hæren i nærheten av syriske elitestyrkers vaktposter i utkanten av hovedstaden, ifølge eksilgruppa, som holder til i London.

— Kraftige sammenstøt finner sted rundt stillinger i Qudsaya og al-Hama, som ligger 8 kilometer fra sentrum, opplyser gruppa.

I disse forstedene ligger brakkene til styrker som er veldig viktig for regimet, som Den republikanske garden.

— Også offiserenes familier bor der, forteller aktivistgruppa videre.

Minst 58 mennesker skal ha blitt drept utenfor Damaskus og i Idlib-provinsen - 24 soldater, 30 sivile og fire opprørere.

Blant disse melder gruppa om at fire medlemmer av sikkerhetsstyrkene mistet livet da en bilbombe gikk i luften i Khan Sheikhun i Idlib. I den østlige byen Deir Ezzor ble drept fem personer, deriblant et barn, ifølge aktivister.

- Stadig farligere

Den dramatiske borgerkrigen i Syria tillater ikke at FNs observatører kan gjenoppta sitt arbeid, ifølge sjefen for verdensorganisasjonens fredsbevarende operasjoner, Hervé Ladsous.

— Situasjonen for sivilbefolkningen i Syria blir stadig farligere. Forholdene er i dag ikke slik at det er aktuelt for observatørene å gjenoppta operasjonene, sa Ladsous ifølge en diplomatkilde på et møte bak lukkede dører i New York.

Sjefen for observatørstyrken i Syria, den norske generalmajoren Robert Mood, sa for halvannen uke siden at de rundt 300 observatørene måtte innstille arbeidet. Observatørkorpset er blitt rammet av skyting og bombeangrep.

Ladsous understreket ifølge diplomater at FN fortsatt gjør sitt beste for å støtte opp om det humanitære arbeidet i Syria. Men arbeidet er vanskelig fordi observatørkorpset verken har tilgang til helikoptre eller satellittelefoner, framholdt han.