President François Hollande har kunngjort at han skal holde en viktig fjernsynstale klokken 20 mandag kveld. Skiftet av statsminister er blitt varslet som en mulig konsekvens av det dårlige resultatet Sosialistpartiet fikk i lokalvalget.

Jean-Marc Ayrault må bære ansvaret for det dårlige valget. Sosialistpartiets François Rebsamen sa tidligere mandag at president Hollande kommer til å gjøre «en stor rokering» i regjeringen.

Tapte 100 kommuner

Spekulasjonene om store endringer i regjeringen tiltok etter at Ayrault innrømmet at han og regjeringen er ansvarlig for katastroferesultatet. Sosialistpartiet har tapt rundt 100 kommuner til høyresiden i lokalvalget. Hollandes sosialister tapte makten i en rekke byer til sentrum-høyre-partiet UMP. Men valgets store vinner er det høyrenasjonalistiske partiet Nasjonal front.

Før valget hadde partiet ingen borgermesterposter. Nå ligger Nasjonal front an til å få borgermestere i minst 14 byer, ifølge innenriksdepartementet.

Allerede foran lokalvalget er det spekulert på om et dårlig resultat ville få Hollande til å bytte ut Ayrault med den populære innenriksministeren, Manuel Valls.

En forklaring på at Nasjonal front gjorde det bra, er at frammøtet var på bare 62 prosent.

Ledighetstall

Nye, rekordhøye ledighetstall og irritasjon over at Hollande-regjeringen ikke har lykkes med å få økonomien på beina, regnes blant årsakene til at sosialdemokratene gjorde det dårlig allerede i første valgomgang forrige helg.

Hollande sliter med den dårligste oppslutningen noen fransk president noensinne har hatt. Presidenten endret kurs tidligere i år og skal snart legge fram en kuttpakke på 30 milliarder euro for å stimulere til økonomisk vekst. Nasjonalforsamlingen skal i midten av april stemme over «ansvarlighetspakten», som planen er døpt av Hollande.

Avstemningen over kuttpakken kan også bli et tillitsvotum til regjeringen. Men Hollande møter kraftig motstand fra venstrefløyen i partiet, som mener han må gå bort fra kuttene.

— Ignorer EU-krav

— Ikke vær redd for å gå bort ifra denne kursen. Nye jobber vil skapes ved en relansering av offentlige investeringer og forbruk, heter det i et brev fra venstresiden.

Gruppen ber videre Hollande avslutte frysen av lønninger i offentlig sektor og øke minstelønnen og pensjonene.

I brevet tar venstrefløyen til orde for å ignorere EUs regler om budsjettunderskudd. Frankrike skal om noen uker legge fram en plan for EU-kommisjonen, der de redegjør for hvordan budsjettunderskuddet skal reduserers.

Ferske tall viser at Frankrikes underskudd i fjor var på 4,3 prosent, 0,2 prosentpoeng høyere enn målsetting. (©NTB)