For i den første uttalelsen fra myndighetene i Kiev etter at tidsfristen løp ut, åpnet president Oleksander Turtsjinov først for folkeavstemning om Ukrainas framtid, før han i neste setning gjorde det klart at antiterroroperasjonen som er blitt varslet, skal gjennomføres.

Samtidig tok over 100 prorussiske aktivister kontroll over politistasjonen i byen Horlivka øst i landet, i en aksjon som ble kringkastet direkte på nettet mens den pågikk.

Konfrontasjon

Eksperter har malt et bilde av makthaverne i Kiev mellom barken og veden etter at tidsfristen løp ut. De har to valg: Åpne ild mot aktivistene og risikere en tilspissing av konflikten, eller ikke gjøre noen ting og dermed fremstå som svake og uten kontroll over situasjonen.

— Jeg tror det går mot en konfrontasjon før eller seinere. Om ikke i dag, så om noen dager, men det kan også være snakk om noen timer, sa Jakub Swiecicki ved Det utenrikspolitiske instituttet i Stockholm rett etter at tidsfristen hadde løpt ut mandag morgen.

Avventende Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gjentok mandag at russerne ikke har noen agenter på bakken i Øst-Ukraina. Han sa at forslaget fra Kiev om en folkeavstemning er noe han vil høre mer om, men at Øst-Ukraina må være involvert i arbeidet fram mot avstemningen.

Samtidig gjorde altså Turtsjinov det klart at den varslede antiterroroperasjonen vil bli gjennomført og at Øst-Ukraina skal stabiliseres.

Men i timene etter at tidsfristen løp ut var det ikke mye som tydet på at en aksjon var i gang i gatene i de «beleirede» byene.

Journalist truet med våpen

I Slavjansk vaiet det russiske flagget fortsatt høyt fra politihovedkvarteret, mens maskerte og bevæpnede menn holdt vakt utenfor. Stemningen var spent, noe den britiske journalisten Graham W. Phillips fikk merke.

— Jeg ble nettopp stoppet med våpen ved barrikadene her i Slavjansk, lagt på knær og truet med våpen. Måtte snakke meg ut av det jeg følte var en reell trussel. Så sa karene ok, beklager og: «Det er krig i Ukraina, vennligst forstå det», skriver journalisten påTwitter.

Like før fristen utløp, innkalte innenriksdepartementet i Kiev 350 soldater fra reservestyrken, som er medlemmer av en nyopprettet nasjonalgarde som skal sendes til Øst-Ukraina.

President Turtsjinov har ikke sagt noe om når aksjonen skal settes i gang, men ifølge lokale myndigheter var den allerede i gang i formiddagstimene mandag.

EU vurderer utvidede sanksjoner

EUs utenriksministre skulle mandag diskutere Ukraina og muligheten for ytterligere sanksjoner mot landet.

— Jeg er dypt bekymret for rekken av handlinger fra væpnede personer og separatistgrupper i ulike byer i Øst-Ukraina, sier utenrikssjef Catherine Ashton etter at prorussiske aktivister har beleiret bygninger i flere byer øst i Ukraina.