— Hvis hundene skal streife rundt i området, kan de like gjerne jobbe, sier Jalaj Shrivastava i de lokale myndighetene i New Delhi.

Myndighetene sier de vil verve politi-hundetrenere som skal trene opp gatehundene og få dem ut i jobb som sikkerhetshunder. Tiltaket er en del av byens nye sikkerhetsstyrke som skal bistå offentligheten og øke sikkerheten.

40 betjenter har allerede begynt i styrken kalt «May I Help You?» («Kan jeg hjelpe deg?»), og hovedstaden har planlagt at så mange som 700 skal jobbe i sikkerhetsstyrken.

260.000 løshunder

Mange av byens innbyggere har adoptert gatehunder og bruker dem som vakthunder, men dette tiltaket er myndighetens første forsøk på å benytte hundene til slikt.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange løshunder det er i hovedstaden, men ifølge tall fra 2009 er det over 260.000 eierløse hunder i New Delhi.

Myndighetene opplyser ikke hvor mange hunder som skal trenes opp.

Hundene vil bli både vaksinert og fôret, og tiltaket blir ønsket varmt velkommen av dyrerettighetsorganisasjoner.

— Dette vil bringe hundene i kontakt med samfunnet og også være til nytte for mennesker, sier dyreaktivisten Radha Unnikrishnan.

Rabies

Noen løshunder er vennlige og lærenemme, mens andre sees som en trussel spesielt når de har rabies - og India har et høyt antall tilfeller av hundebitt. Bare sist uke var det et stort antall løshunder på universitetet i Indore, hvor én student ble kritisk skadd av flere dype bitt, skriver Hindustan Times.

Gatehundbestanden har steget kraftig på grunn av en lov fra 2001, som forbyr drap på løshunder.

Flere byer har satt i gang steriliserings- og vaksinasjonstiltak, men likevel har India det høyeste antallet mennesker som dør av rabies etter å ha blitt bitt av løshunder. Anslagene varierer, men av 55.000 mennesker som dør av rabies i hele verden, finner rundt 20.000 av tilfellene sted i India.

Ape-tiltak

Løshundprosjektet er det siste dyretiltaket i New Delhi. Tidligere i august opplyste lokale myndigheter at de skulle ansette 40 profesjonelle apeimitatorer i offentlige bygninger. Imitatorene skal skremme vekk rhesusaper som «terroriserer byråkrater», blant annet ved å invadere kontorer, snappe til seg dokumenter og stjele mat.

Tidligere ble bladapene langurer brukt til å skremme vekk rhesusapene i New Delhi, men for to år siden begynte myndighetene å håndheve den 40 år gamle loven som forbyr å holde langurer fanget.

Dermed skal apeimitatorene etterligne lyden av langurer for å holde de plagsomme apene unna offentlige kontorer.