De er klare til å dø for Gaddafi
Mahmoud (10) og flere tusen andre har inntatt Muammar Gadafis hovedkvarter.
- NTB
- Liv Skotheim
- Middelhavet er blitt slagmark

— Min mor og min far har fortalt meg at de vil angripe hovedkvarteret, så jeg kom hit for å beskytte vår leder, sier ti år gamle Mahmoud.
Han er én av de mange libyerne som lørdag var på plass i Bab al-Aziziyah, det store anlegget i hovedstaden hvor Gaddafi har sitt hovedsete. Folk ropte slagord, sang og danset mens de var samlet i anlegget, som ble bombet av USA i 1986, og som nå kan stå i fare for å bli bombet på nytt.
Gadafis datter Aisha var også til stede, og omsluttet av flaggveivende og jublende libyere holdt hun en tale.
— Hele familien er her. Vi er alle beredt på å dø her for å forsvare Libya og vår leder Gaddafi, sa hun.
Min mor og min far har fortalt meg at de vil angripe hovedkvarteret, så jeg kom hit for å beskytte vår leder. Mahmoud (10)
Vil væpne folket
Gaddafi selv sa lørdag at han ville væpne sivile libyere i kampen mot det han omtalte som «kolonialister» og «korsfarere» fra Vesten. Middelhavet og Nord-Afrika er blitt ei slagmark, fastslo Gaddafi, som truet med å angripe både sivile og militære mål i middelhavsområdet.
— Det er nå blitt nødvendig å åpne våpenlagrene og bevæpne massene med alle typer våpen for å forsvare Libyas uavhengighet, enhet og ære, sa den libyske lederen i et lydopptak som ble kringkastet av libysk fjernsyn.
Uttalelsene kom han med etter at flere vestlige land med USA, Storbritannia og Frankrike i spissen lørdag gjennomførte luftangrep og rakettangrep rettet mot mål i Libya.
Tre amerikanske bombefly skal ha sluppet 40 bomber på en flyplass i Libya i natt. Minst 110 krysserraketter ble skutt mot libyske flybaser, og franske og britiske jagerfly gjennomførte luftangrep i landet.
Libysk TV melder at 48 mennesker har mistet livet i angrepene, og 150 er såret.
Støre: - Norge er ikke i krig
Glede i Benghazi
Også i opprørsbastionen Benghazi øst i Libya ble det meldt om eksplosjoner og skyting i løpet av natten, men det var uklart hvem som sto bak. De libyske opprørerne har sitt hovedsete i Benghazi, og Gaddafis væpnede styrker var i ferd med å nærme seg byen da FNs sikkerhetsråd torsdag vedtok en resolusjon som åpnet for utenlandsk militær intervensjon for å beskytte sivile libyere.
Opprørere i byen ga uttrykk for takknemlighet da den internasjonale offensiven mot Gadafi startet senere på dagen, anført av Frankrike.
— Vi tror dette blir slutten på Gaddafis styre. Libyere vil aldri glemme Frankrikes støtte. Var det ikke for dem, ville Benghazi blitt overkjørt i natt, sa 37 år gamle Iyad Ali.
Også Norge vil delta i den internasjonale militære intervensjonen i Libya, og i likhet med USAs president Barack Obama, har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) begrunnet dette med at det libyske folk må beskyttes.
Men samtidig ser det libyske folk ut til å være delt i synet på Gadafi, og hvor stor del av befolkningen som sympatiserer med opprørerne, er ikke kjent.
Nordmann arrestert i Libya
Åpen port
I Tripoli er porten til Gaddafis hovedkvarter vanligvis stengt, men lørdag var den vidåpen, og folk strømmet inn hele kvelden, rapporterer nyhetsbyrået Reuters.
— Vi er her. Vi er beredt på å dø for vår leder, sa Om Abdel Qadir, en arabisklærer.
Hennes seks sønner har alle meldt seg som frivillige for å kjempe for Gadafi, fortalte hun.
— Selv om de ikke har våpen, vil folk gjøre alt de kan for å kjempe. Du vil se folk i hver eneste gate gyte varm olje over fienden, sa Mahmoud el-Mansouri, en bonde.
Ifølge ham er tusener av stammefolk villige til å delta i kampen.
— Vi vil åpne opp Libyas ørkener og la afrikanere flomme til Europa for å sprenge seg selv i lufta som selvmordsbombere.
Les mer om dette temaet
Mest lest akkurat nå
Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken
Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar
Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om
– Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen
Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb
– Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet