De er klare til å dø for Gaddafi

Mahmoud (10) og flere tusen andre har inntatt Muammar Gadafis hovedkvarter.

SKJOLD: Tilhengere av Libyas leder Muammar Gaddafi strømmet lørdag til lederens hovedkvarter i Tripoli for å danne et menneskelig skjold mot utenlandske angrep. FOTO: REUTERS/AHMED JADALLAH/SCANPIX
  • NTB
  • Liv Skotheim
Publisert Publisert
Les også

- Middelhavet er blitt slagmark

icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Min mor og min far har fortalt meg at de vil angripe hovedkvarteret, så jeg kom hit for å beskytte vår leder, sier ti år gamle Mahmoud.

Han er én av de mange libyerne som lørdag var på plass i Bab al-Aziziyah, det store anlegget i hovedstaden hvor Gaddafi har sitt hovedsete. Folk ropte slagord, sang og danset mens de var samlet i anlegget, som ble bombet av USA i 1986, og som nå kan stå i fare for å bli bombet på nytt.

Gadafis datter Aisha var også til stede, og omsluttet av flaggveivende og jublende libyere holdt hun en tale.

— Hele familien er her. Vi er alle beredt på å dø her for å forsvare Libya og vår leder Gaddafi, sa hun.

Min mor og min far har fortalt meg at de vil angripe hovedkvarteret, så jeg kom hit for å beskytte vår leder. Mahmoud (10)

Vil væpne folket

Gaddafi selv sa lørdag at han ville væpne sivile libyere i kampen mot det han omtalte som «kolonialister» og «korsfarere» fra Vesten. Middelhavet og Nord-Afrika er blitt ei slagmark, fastslo Gaddafi, som truet med å angripe både sivile og militære mål i middelhavsområdet.

— Det er nå blitt nødvendig å åpne våpenlagrene og bevæpne massene med alle typer våpen for å forsvare Libyas uavhengighet, enhet og ære, sa den libyske lederen i et lydopptak som ble kringkastet av libysk fjernsyn.

Uttalelsene kom han med etter at flere vestlige land med USA, Storbritannia og Frankrike i spissen lørdag gjennomførte luftangrep og rakettangrep rettet mot mål i Libya.

Tre amerikanske bombefly skal ha sluppet 40 bomber på en flyplass i Libya i natt. Minst 110 krysserraketter ble skutt mot libyske flybaser, og franske og britiske jagerfly gjennomførte luftangrep i landet.

Libysk TV melder at 48 mennesker har mistet livet i angrepene, og 150 er såret.

Les også

Støre: - Norge er ikke i krig

Glede i Benghazi

Også i opprørsbastionen Benghazi øst i Libya ble det meldt om eksplosjoner og skyting i løpet av natten, men det var uklart hvem som sto bak. De libyske opprørerne har sitt hovedsete i Benghazi, og Gaddafis væpnede styrker var i ferd med å nærme seg byen da FNs sikkerhetsråd torsdag vedtok en resolusjon som åpnet for utenlandsk militær intervensjon for å beskytte sivile libyere.

Opprørere i byen ga uttrykk for takknemlighet da den internasjonale offensiven mot Gadafi startet senere på dagen, anført av Frankrike.

— Vi tror dette blir slutten på Gaddafis styre. Libyere vil aldri glemme Frankrikes støtte. Var det ikke for dem, ville Benghazi blitt overkjørt i natt, sa 37 år gamle Iyad Ali.

Også Norge vil delta i den internasjonale militære intervensjonen i Libya, og i likhet med USAs president Barack Obama, har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) begrunnet dette med at det libyske folk må beskyttes.

Men samtidig ser det libyske folk ut til å være delt i synet på Gadafi, og hvor stor del av befolkningen som sympatiserer med opprørerne, er ikke kjent.

Les også

Nordmann arrestert i Libya

Åpen port

I Tripoli er porten til Gaddafis hovedkvarter vanligvis stengt, men lørdag var den vidåpen, og folk strømmet inn hele kvelden, rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

— Vi er her. Vi er beredt på å dø for vår leder, sa Om Abdel Qadir, en arabisklærer.

Hennes seks sønner har alle meldt seg som frivillige for å kjempe for Gadafi, fortalte hun.

— Selv om de ikke har våpen, vil folk gjøre alt de kan for å kjempe. Du vil se folk i hver eneste gate gyte varm olje over fienden, sa Mahmoud el-Mansouri, en bonde.

Ifølge ham er tusener av stammefolk villige til å delta i kampen.

— Vi vil åpne opp Libyas ørkener og la afrikanere flomme til Europa for å sprenge seg selv i lufta som selvmordsbombere.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Den arabiske liga ut mot Libya-angrep

  2. Erklærer suksess i angrep på Libya

  3. - Våpenhvile i Libya

  4. - Glad jeg ikke er mamma i Libya

BT anbefaler

Dette gjer du om du trur du har korona

Får ein framleis gratis testar? Korleis er den nye korona-varianten? BT gir deg sju spørsmål og svar om situasjonen no.

LES SAKEN