Canadisk politi kan ikke bekrefte hvorvidt personen som ble skutt da han angrep nasjonalforsamlingen, var den samme som skjøt og drepte en soldat like ved.

Nesten fem timer etter at soldaten ble skutt ved krigsminnesmerket like ved nasjonalforsamlingen, er situasjonen fortsatt svært kaotisk i Canadas hovedstad onsdag.

Like før klokken 18 kom det meldinger om at det er avfyrt skudd inne i et kjøpesenter. På en pressekonferanse klokken 20 onsdag ettermiddag, trekker politiet i Ottawa tilbake disse opplysningene.

Politiet bekrefter at det var skyting ved krigsminnesmerket og inne i parlamentsbygningen.

Et sykehus i Ottawa opplyser at tre pasienter er innlagt etter skytingen i den canadiske hovedstaden.

En rekke gater, skoler og kontorer er sperret av i et stort område i Ottawa sentrum. Canadisk politi stanser biler på vei ut av byen i jakten på en eller flere mistenkte. Bevæpnet politi går fra dør til dør i området, og skolene i sentrum av den canadiske hovedstaden, er fullstendig sperret av, melder CBC.

På en pressekonferanse fra klokken 20 onsdag kveld, sier politiet at de ikke kjente til trusselen i forkant av angrepet, og at trusselnivået lå på det samme nivået som det vanligvis gjør.

Den norske ambassaden på «lock down»

De ansatte på den norske ambassaden i Ottawa er beordret til å holde seg innendørs. Skytingen pågår noen hundre meter unna.

— Det er «lock down» hos oss. Alle ambassadens ansatte er i trygghet på kontoret, og vi har fått beskjed om å holde oss i ro, forteller ministerråd Tobias Svenningsen til NTB.

Ambassaden ligger ca. 700-800 meter unna parlamentsbygningen, der den største dramatikken har utspilt seg.

— Sperringene starter i kvartalet bortenfor oss. Her hos oss er det rolig, og vi hører ingenting, sier Svenningsen.

Han opplyser at det bor svært få nordmenn i den canadiske hovedstaden, deriblant kun fire-fem studenter.

— Vi har ikke fått noen henvendelser til oss, og det er lite trolig at noen nordmenn er involvert, sier han.

Ministerråden vil ikke spekulere på hvorfor Ottawa er rammet av disse skyteepisodene.

— Det var en episode i Quebec i går, men det er umulig å si om dette har noen sammenheng med det som skjer her, sier han.

Skutt inne i parlamentsbygningen

En mann bevæpnet med en rifle ble observert løpende mot parlamentsbygningene etter å ha avfyrt flere skudd ved det nasjonale monumentet, som ligger rett over gaten for Parliament Hill, melder lokale medier.

AvisenToronto Starmelder at den væpnede mannen som siden ble skutt inne i parlamentsbygningen i 17-tiden norsk tid, skjøt og såret en sikkerhetsvakt da han var på vei inn i bygningen.

Den nå drepte gjerningsmannen skal være den samme som skjøt og såret en soldat ved krigsminnesmerket utenfor Parliament Hill.

Like før klokken 19 melder nyhetsbyrådet AFP om at soldaten som ble skutt i nærheten av nasjonalforsamlingen i Ottawa, er død.

— Vi vet ikke hvor mange mistenkte det dreier seg om, sier Marc Coucy i Ottawa-politiet.

Minst 30 skudd

Politiet opplyser at en mann som antas å være en canadisk soldat som sto vakt ved minnesmerket, er skutt, melderCTV News. Soldaten fikk livreddende førstehjelp på stedet før han ble brakt inn i en ambulanse, melderCBC.

Det er også kommet ubekreftede meldinger om at én person er såret utenfor Library of Parliament.

Minst 30 skudd er avfyrt i inne i en bygning tilhørende nasjonalforsamlingen, skriver folkevalgt Tony Clement på Twitter.

Ifølge et øyenvitne Reuters har snakket med, ble den væpnede mannen jaget av politiet inn i det midterste bygget, og her inne ble 30 skudd avfyrt.

Løp forbi rommet statsministeren satt i

— Vi vet ikke om noen fra militæret var et mål eller ikke, sier Marc Soucy, tjenestemann ved politiet i Ottawa, til CNN.

Statsminister Stephen Harper har forlatt området og er i sikkerhet, opplyser statsministerens kontor til canadisk fjernsyn.

Canadas statsminister Stephen Harper var i et møte med konservative partifeller da den væpnede mannen løp rett forbi døren til rommet de satt i, forteller en minister.

– Statsministeren snakket med de folkevalgte da vi hørte et kraftig drønn etterfulgt av trommende skudd. Det skjedde helt klart rett utenfor partimøtets dør, sier Tony Clement, som sitter i Harpers regjering.

En rekke andre representanter i nasjonalforsamlingen bruker Twitter for å fortelle at de er redde, men at de er i sikkerhet.

- Kapret bil

Øyenvitner fortalte at gjerningsmannen kjørte vekk i en bil.

Scott Walsh, som jobber i området, sier til CBC at han så en mann med en rifle løpende fra stedet. Han var ikledd blå dongeribukser og et skjerf. Mannen hoppet over gjerdet som omkranser Parliament Hill og tvang noen ut av en bil før han kjørte den kaprede bilen til nasjonalforsamlingens port og avfyrte minst to skudd, forteller Scott.

Politiet ble varslet om skuddene like før klokken 10 lokal tid onsdag formiddag, ifølge avisenToronto Star. Canadas nasjonale krigsminnesmerke står på Confederation Square i hjertet av Ottawa sentrum. Rett over gaten står nasjonalforsamlingen.

For bare to dager siden kjørte en mann ned to canadiske soldater, en av dem ble drept, i nærheten av Montreal. Gjerningsmannen, som skal ha vært en militant islamist, ble skutt og drept under en politijakt.