Overleveringen skjedde noe senere enn planlagt på grunn av kamper i den nærliggende byen Kramatorsk. Også fem ukrainske militære som fulgte OSSE-observatørene ble løslatt samtidig.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) overtok ansvaret for sine medarbeidere. For de fire tyske observatørene var også et støtteteam fra den tyske regjeringen til stede.

Jagland og Lukin

Løslatelsen lørdag kom som resultat av et intenst arbeid i kulissene mellom Jagland og russiske Vladimir Lukin, tidligere ombudsmann i Russland, opplyste Jagland på telefon til NTB lørdag.

Jagland har de siste månedene vært i Ukraina en rekke ganger. Senest for to dager siden var han i Kiev. Jagland har også hatt nær kontrakt med Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Det var ventet at de sju OSSE-observatørene reiser til sine hjemland i løpet av dagen.

Uten betingelser

Det var Lukin som først offentliggjorde at de bortførte OSSE-observatørene i Ukraina var satt fri.

– De har satt fri alle de tolv som var på min liste, sa han.

Han bekreftet noe senere at han var på vei til en kontrollpost med de løslatte observatørene for å overlevere dem til «en representant for Europarådet», skrev nyhetsbyrået DPA.

Separatistlederen Vjatsjeslav Ponomarjov bekreftet kort tid etter at observatørene var satt fri uten at det er knyttet betingelser til løslatelsen.

Sju pluss fem

Sju OSSE-observatører var tatt til fange, hvorav fire er tyske, en dansk, en polakk og en tsjekker. I tillegg ble fem ukrainske militære som fulgte OSSE-observatørene, tatt til fange. Også disse er løslatt.

Observatørene har vært holdt fanget av russiskvennlige, ukrainske separatister siden 25. april.

Vestlige ledere har gjentatte ganger oppfordret Russland til å sørge for at OSSE-observatørene ble løslatt, senest fredag da USAs president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel tok opp saken på sin felles pressekonferanse i Washington.