Folkeavstemningen om selvstendighet for to regioner i Øst-Ukraina søndag ble gjennomført i strid med ukrainsk lov med svært begrensede ressurser. Ingen nøytrale observatører var til stede, manntallet var ufullstendig og lite skal ha blitt gjort for å unngå at folk stemte flere ganger.

Søndag uttalte Norges utenriksminister Børge Brende at folkeavstemningen er imot folkeretten.

Dermed er det neppe mulig å få noen uavhengig bekreftelse av resultatene som valgkommisjonen i Donetsk-regionen presenterte rett etter at valglokalene stengte. 89 prosent stemte for uavhengighet, hevdet kommisjonens leder Roman Ljagin.

— Det viste seg å være ekstremt lett å telle stemmene siden antallet som stemte imot var ekstremt lavt og antallet ugyldige stemmer var lite, sa han.

Valgdeltakelsen i Donetsk var angivelig på 75 prosent. De samlede resultatene for regionene Donetsk og Luhansk er ventet mandag.

- Dette er vår framtid

Selv om vestlige observatører nok vil ta de offisielle resultatene med en klype salt, ga mange av deltakerne i avstemningen klart uttrykk for at de støttet kravet om mer selvstendighet.

— Jeg løp fra jobben for å nå fram i tide. Dette er vår framtid, sa Katja Jutkalo (28), som skyndet seg inn i et stemmelokale i byen Slovjansk rett før stengetid.

Hun gjorde det klart at hun støtter de lokale separatistene som hevder de allerede har grunnlagt «Folkerepublikken Donetsk».

— Republikken vil bety et bedre liv for oss alle. Jeg vet ikke nøyaktig hvordan, men Russland vil hjelpe oss, sa Jutkalo.

Tvetydig

Hun var ikke den eneste som var usikker på hvordan framtiden etter folkeavstemningen vil arte seg. Usikkerheten ble forsterket av at ordlyden på stemmesedlene var tvetydig.

Velgerne ble spurt om de støtter separatistenes erklæringer om selvstyre for «folkerepublikkene» i regionene Donetsk og Luhansk. Men det ble ikke presisert hvor mye selvstyre det er snakk om.

— Det betyr å si farvel til den fascistiske, proamerikanske regjeringen i Kiev, sier ingeniøren Sergej (33) i byen Mariupol.

54 år gamle Irina mener på sin side at ja-stemmen godt kan bety mer selvstyre innenfor rammen av et forent Ukraina.

Sammenstøt

Ved noen av stemmelokalene var det lange køer og nærmest feststemning, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Men i byen Krasnoarmeisk ble én mann drept da pro-ukrainske styrker skjøt inn i en folkemengde. Ifølge nyhetsbyrået Interfax-Ukraina var det soldater fra landets nasjonalgarde som skjøt. Nyhetsbyrået AFP meldte i stedet at det dreide seg om en militsgruppe som støtter myndighetene i Kiev.

Også i utkanten av Slavjansk oppsto det sammenstøt, og her skal én ukrainsk tjenestemann ha blitt skadd.

Regjeringen i Kiev har kalt folkeavstemningen en kriminell farse som er inspirert, organisert og finansiert av Russland. Myndighetene i Moskva har på sin side flere ganger avvist at de har kontroll over de ukrainske separatistene som ønsker tettere bånd til Russland.