En mann og en kvinne, begge 67 år gamle, ble torsdag pågrepet i Lambeth sør i den britiske hovedstaden, mistenkt for å ha holdt de tre fanget.

Ofrene var fullstendig livredd dem, forteller Aneeta Prem fra organisasjonen Freedom Charity som har hjulpet de tre kvinnene.

– De følte de var i enorm fare. Jeg tror ikke naboene visste noen ting som helst, sier Prem til Sky News.

Traumatisert

De tre kvinnene, en malaysisk 69-åring, en irsk 57-åring og en britisk 30-åring, ble reddet ut for noen uker siden, men saken ble først kjent med pågripelsen torsdag. Alle tre er sterkt traumatiserte, opplyser politiet. De prøver nå å finne ut av om den yngste ble født i huset.

Politiet etterforsker saken som slaveri og tvangsarbeid.

De tre er ifølge politiet ikke i slekt, og det er ikke noe som tyder på at de skal ha blitt seksuelt misbrukt. De skal ha hatt en begrenset grad av frihet i årenes løp.

De fikk gå etter det politiet betegner som «følsomme forhandlinger», etter et samarbeid med Freedom Charity, en organisasjon som gir råd og støtte til ofre for tvangsekteskap.

Ba om hjelp

Politiet ble i oktober kontaktet av organisasjonen, som var blitt oppringt av en kvinne som sa at hun var blitt holdt som fange i over 30 år. Dette utløste en omfattende etterforskning for å komme til bunns i saken.

Kvinnen skal ha tatt mot til seg etter å ha sett en TV-dokumentar om tvangsekteskap. Freedom Charity brukte flere uker på å vinne kvinnenes tillit før de tre kunne komme seg ut av huset.

– De hadde forsøkt i flere år å finne ut en måte å komme seg vekk på, sier Prem.

– Folk vil bli sjokkert over at dette kan skje i Storbritannia og i en hovedstad somLondon, legger hun til.

— Virket helt normale

En nabo sier til Sky News at det arresterte paret virket hyggelige.

— De virket som et helt normalt par, sier naboen til nyhetskanalen.

— De holdt på med sitt, og jeg holdt på med mitt. Så det var bare snakk om at vi sa hei da vi gikk forbi hverandre.

Savner sidestykke

– Vi har sett noen saker der folk er holdt fanget i opptil 10 år, men vi har aldri sett noe i denne størrelsesorden før, sier politietterforskeren Kevin Hyland, som legger til at Freedom Charity fortjener all mulig ros for sin innsats.

Verken Prem eller politiet ville torsdag gå i detalj om hva slags forhold kvinnene levde under eller hva de har opplevd. Men det opplyses at de nå er i sikkerhet og får all den hjelp som er å få.

Organisasjonen Walk Free la i oktober fram en rapport som viser at nesten 30 millioner mennesker i dag lever som slaver i 162 land verden over. Storbritannia er ikke uberørt av problemet, het det i denne rapporten.

Selv om Storbritannia sto nesten nederst på Walk Frees liste – på 160. plass – ble tallet på mennesker som lever i slaveri i landet satt til over 4.000. Forfatterne av rapporten tilføyde at dette må regnes som et lavt anslag. (©NTB)