Ukrainas president Petro Porosjenko varslet den midlertidige våpenhvilen allerede onsdag, men i dagene etter har det rast harde kamper øst i landet. Fredag kveld kunngjorde imidlertid innenriksdepartementet i landet at våpenhvilen trer i kraft.

— Våpenhvilen trer i kraft fredag og varer fram til fredag 27. juni. I denne perioden vil ukrainske styrker bare åpne ild hvis de selv blir beskutt av separatistene, sier Porosjenko i en uttalelse på departementets nettsider.

- Troppeforflytning

Samtidig sier USA at de har informasjon som bekrefter opplysningene om Russland har utplassert et «betydelig antall» soldater, stridsvogner og raketter i grenseområdene mot Ukraina.

Ifølge amerikanske etterretningskilder er utstyret og soldatene en del av Moskvas plan om å gå inn med aktiv støtte til separatistene i Øst-Ukraina.

— Det meste av utstyret som nå samles opp i Sørøst-Russland, er ikke lenger i bruk av russiske styrker, og vi tror at Russland om kort tid vil gi utstyret til separatistene i Ukraina, sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann.

Noen av de russiske soldatene står ifølge tjenestemannen bare noen få kilometer fra den ukrainske grensen.

Russland avviser imidlertid alle anklager om at landet driver styrkeoppbygging i grenseområdene.

— Vi skjerper bare sikkerheten ved grensen slik det ble bestemt for flere uker siden, sier en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet.

Fredsplan

Opplysningene kommer samtidig som president Porosjenko kunngjorde at han om kort tid vil legge fram en fredsplan for Øst-Ukraina.

I planen ber blant annet myndighetene i Kiev om at det etablereres en 10 kilometer bred buffersone langs grensen mot Russland. Den krever også at opprørerne lar seg avvæpne med det samme, samtidig som grunnloven skal endres slik at de ukrainske regionene får mer selvstyre.

Opprørerne får også løfte om at de ikke skal straffeforfølges om de ikke har begått alvorlige lovbrudd.

Det skal dessuten etableres en sikker korridor som væpnede russere og ukrainere kan bruke til å forlate de konfliktfylte områdene, melder TV-stasjonen Inter TV på sin nettside.

Men planen krever også at lokale myndigheter får gjenoppta sitt arbeid, et krav som separatistledere som har okkupert offentlige bygninger i et titall større og mindre byer, har avvist.

Sanksjoner

Amerikanske myndigheter har den siste uken intensivert diskusjonene med EU om nye strukturelle sanksjoner mot Russland, og med opplysningene om at enda mer russisk militært materiell og personell er på vei mot grenseområdene, blir samtalene trappet ytterligere opp.

USA har blant annet besluttet å utvide sanksjonene til å omfatte ytterligere sju ukrainere og russere, opplyser det amerikanske finansdepartementet.

Nye kamper

Imens var det fredag nye harde kamper i området, dagen etter at minst 300 separatister ifølge myndighetene ble drept. Tallet kan ikke bekreftes av uavhengige kilder, men regjeringsstyrkene sier at også sju av deres egne ble drept og 30 såret.

Kampene brøt ut like øst for Krasnij Liman da de prorussiske separatistene torsdag nektet å legge ned våpnene i tråd med fredsplanen til Porosjenko.

Regjeringsstyrkene har den siste tiden hatt framgang og sakte, men sikkert presset separatistene tilbake, selv om de ennå ikke har fått kontroll over den strategisk viktige byen Slavjansk. (©NTB)