Det amerikanske flagget vaier på nytt i Havanna

Det amerikanske flagget vaier igjen på Cuba, for første gang på 54 år.

Publisert Publisert

ta83a472.jpg

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Under en følelsesladet seremoni ble flagget heist utenfor den amerikanske ambassaden i hovedstaden Havanna.

Det amerikanske flagget vaier igjen på Cuba, for første gang på 54 år.

Flagget ble overlevert av tre pensjonerte amerikanske marinesoldater, de samme tre soldatene som firte flagget 4. januar 1961 da USA kuttet alle forbindelser med Cuba.

I strålende sol ble det holdt taler av både den amerikanske chargé d'affairs Jeffrey DeLaurentis og av utenriksminister John Kerry, mens den amerikanske poeten Richard Blanco leste dikt. Også den cubanske og amerikanske nasjonalsangen ble spilt.

– Dagen er kommet for å skyve gamle motsetninger til side, sa Kerry på amerikansk, før han fortsatte talen sin på spansk.

Demokrati

– Vi står her i dag fordi våre ledere Barack Obama og Raul Castro hadde mot nok til å ikke lenger være bundet av historien, sa Kerry.

Han ba samtidig Cuba om å innføre «ekte demokrati» og opprettholde sine forpliktelser når det gjelder menneskerettigheter. Han sa at det cubanske folk selv må få velge sine ledere, men at det er opp til Cuba selv å forme sin framtid.

Kerry var for øvrig den første amerikanske utenriksministeren som satte foten på cubansk jord på 70 år.

På en felles pressekonferanse med Kerry etterpå, forsvarte Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez landets menneskerettigheter. Deretter sa han at han var bekymret for vilkårene for menneskerettighetene i USA.

– Vi har ulikt syn på suverenitet, demokrati og menneskerettigheter. Men vi er klar til å diskutere alle disse temaene med USA selv om vi ikke alltid blir enige, sa Rodriguez.

Tror ikke ny president vil reversere

Fredagens flaggseremoni markerte åpningen av den amerikanske ambassaden i Havanna, et resultat av at USA og Cuba er i ferd med å normalisere forholdet sitt.

Obamas Cuba-politikk er imidlertid omstridt i USA, men under pressekonferansen fredag forsøkte Kerry å tone ned bekymringer om at USAs neste president vil reversere det Obama har gjort.

– Jeg kan ikke forestille meg at en republikaner eller en demokrat bare vil kaste det vi har oppnådd nå, ut av vinduet, sa han.

Normaliserer forholdet

Etter lengre tids forhandlinger kunngjorde USA og Cuba i desember i fjor at de ville arbeide for å normalisere forholdet, og i april i år møttes Obama og Castro til samtaler.

29. mai i år fjernet amerikanerne Cuba fra sin liste over stater som angivelig støtter terrorisme, og 1. juli kunngjorde Obama at de diplomatiske forbindelsene skulle gjenopprettes.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Tre E16-tunneler stengt

  2. Arbeidsulykke i Blomsterdalen: – Mann falt fem-seks meter ned, var bevisstløs

  3. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  4. Her er Branns krav til ny trener

  5. Apoteka førebur seg på ekstremsal av munnbind: – Vi følgjer situasjonen nøye

  6. – Nå er det ingen som kan stille spørsmål ved meg lenger