Byen Goniri skal ha vært opprørernes siste bastion i Yobe, og mandag meldte en talsmann for militæret at byen var gjenerobret.

I tillegg skal ekstremistene i Boko Haram ha mistet kontrollen over Bama, den nest største byen i delstaten Borno.

— Nigerianske styrker har i ettermiddag drevet terroristene ut fra Bama. Opprydningsaksjon pågår, het det i en Twitter-melding fra det nigerianske forsvarets hovedkvarter.

Militært samarbeid

Tusenvis av mennesker ble drevet på flukt da Boko Haram i fjor høst erobret Bama, som ligger 6 mil fra delstatshovedstaden Maiduguri.

Delstatene Borno, Yobe og Adamawa har vært hardest rammet av Boko Harams opprør, som begynte i Nigeria for seks år siden. Senere har konflikten spredt seg til nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger.

Landene samarbeider i kampen mot de islamistiske opprørerne, og den siste tiden har Boko Haram lidd flere nederlag. Regjeringen i Niger hevdet nylig at opprørerne ikke lenger utgjorde noen trussel der.

I Nigeria har militæret uttalt at Boko Haram er nedkjempet i hele delstaten Adamawa. Stemmer det at opprørerne nå også er slått i Yobe, gjenstår kun en håndfull byer og landsbyer i Borno hvor ekstremistene fortsatt har kontroll.

Allianse med IS

Boko Haram hevder de vil opprette en ny islamsk stat, men har også flere andre motiver. Gruppen opererer delvis som en kriminell bande som angivelig tjener penger blant annet på slavehandel.

Gruppas væpnede kamp blir også beskrevet som et stammeopprør med utspring i den etniske gruppa som lederen Abubakar Shekau tilhører. I tillegg ønsker gruppa å hevne drapene på sin forrige leder og en lang rekke medlemmer i 2009.

Shekau skal i helgen ha sverget troskap til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), som har erobret store områder i Irak og Syria. Litt senere dukket det opp et lydopptak hvor en IS-talsmann angivelig bekrefter at de to gruppene har inngått en allianse.