Her skrev Tesla-sjefen historie

Cape Canaveral: Selskapet SpaceX har skrevet romfartshistorie ved å lande en ubemannet rakett nær oppskytningspunktet etter få minutter i luften. Det eies av den ikke ukjente Tesla-sjefen Elon Musk.

Publisert Publisert

LYKTES: Romfartsselskapet SpaceX har lyktes i å lande sin Falcon 9-rakett etter oppskyting. - Velkommen tilbake, baby, skrev Elon Musk på Twitter. TEsla-sjefen eier SpaceX. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den ubemannede Falcon 9-raketten ble skutt opp mandag kveld lokal tid fra stasjonen i Cape Canaveral i Florida. Ti minutter senere landet den trygt nær oppskytingsrampen og utløste jubel blant personellet på bakken.

— Velkommen tilbake, baby

Raketten var lastet med kommunikasjonssatellitter, og det såkalte første trinnet av den landet, mens resten av raketten fortsatte sin ferd ut i rommet.

— Velkommen tilbake, baby, skrev SpaceX-eieren Elon Musk, som også har grunnlagt bilselskapet Tesla, på sin Twitter-konto.

Har mislyktes

Begivenheten regnes som et stort steg i retning av gjenbruk av raketter. Med dagens teknologi må rester av brukte raketter kasseres, og det fører til tap av millioner av dollar for rakettindustrien.

Testen av Falcon 9 var den første siden tilsvarende rakett eksploderte få minutter etter oppskytningen i juni. Den skulle da frakte utstyr til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Også flere tidligere forsøk har mislyktes, men SpaceX har uttalt at hvert oppskytningsforsøk har hjulpet ingeniørene nærmere til å finne teknikken som gjør det mulig å lande raketten igjen.

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her treffer båten bølgen: – Den stupte ned i sjøen og knakk i to

  2. UiB beklager og betaler erstatning til tysk student

  3. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  4. Hun er sjef for den nye festivalen på Møhlenpris

  5. – Om ikke mange dager er alt dette oppbrukt

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»