Fra bakken rapporterer journalister og øyenvitner om soldater som bekrefter troppetransporter fra Russland og om militære kjøretøy med russiske kjennemerker. Likevel insisterer utenriksminister Sergej Lavrov på at styrkene det er snakk om, er selvforsvarsstyrker opprettet av de russisktalende innbyggerne på Krim.

— De tar ikke imot våre ordre, sa Lavrov onsdag formiddag.

Han hevder at russiske soldater utplassert på Krim befinner seg på basene som normalt.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu hevder at han ikke har noen som helst idé om hvordan de angivelige selvforsvarsstyrkene hadde fått tak i pansrede kjøretøy fra den russiske hæren, melder BBC.

Les også:

Rakett-bataljoner

Russiske styrker har tatt delvis kontroll over to ukrainske bataljoner knyttet til landets rakettforsvar på halvøya, bekreftet Ukrainas forsvarsdepartement onsdag. Det hevdet videre at et ukrainsk marinefartøy var forsøkt bordet av væpnede menn.

Fra før har russiskvennlige styrker full kontroll over Krim-halvøyen, og 20 ukrainske baser er omringet slik at soldatene ikke slipper ut.

Det meldes om amper stemning da innbyggere forsøkte å gi mat til soldatene som sitter innesperret i en leir i Simferopol, men ble nektet adgang.

Den spente stemningen på Krim har likevel så langt ikke ført til kamphandlinger, utover sammenstøtene mellom demonstranter etter at Europa-vennlige krefter tok over regjeringsmakten.

- IKKE RUSSISKE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevder derimot at styrkene som er i aksjon på Krim-halvøyen ikke er russiske.
SCANPIX
SPENT: En ukrainsk marinesoldat vokter krigsskipet «Ternopil» i Sevastopol på Krim-halvøyen.
SCANPIX

Ved siden av den store russisktalende befolkningen på Krim, har Russland også mye støtte i de østlige delene av det øvrige Ukraina. I byen Donetsk har et russisk flagg vaiet over den regionale bygningen, men onsdag ble dette fjernet, ifølge øyenvitner.

Politiet skal også ha gått inn i bygningen og fjernet prorussiske demonstranter som har okkupert kontorene siden mandag.

— Vil ikke krige

Vestlige land jobber nå iherdig med å få en løsning på den spente situasjonen. Onsdag møttes utsendinger fra øst og vest i Paris, der de egentlig skal diskutere Libanon.

USAs utenriksminister John Kerry vil forsøke å overtale Sergej Lavrov til å trappe ned militærtrusselen i Ukraina og innlede dialog.

Også Ukrainas midlertidige utenriksminister Andrij Desjtsjytsia håpet å få møte sin russiske kollega i Paris.

— Vi vil løse denne konflikten fredelig. Vi ønsker ikke å krige med Russland, sa Desjtsjytsia etter et møte med Frankrikes Laurent Fabius.

Fabius understreket også ønsket om dialog, men viste samtidig til riset bak speilet: økonomiske straffetiltak. Fabius viste til den planen vestlige land har laget for å løse krisen.

— Vi får se om russerne godtar å diskutere dette, sa Fabius.

Plan for fred

USAs president Barack Obama hadde tirsdag en timelang samtale med Tysklands statsminister Angela Merkel der de to drøftet forslaget.

Det innebærer at Russland trekker sine styrker ut av Krim-halvøyen og åpner for at internasjonale observatører passer på at rettighetene til de russisktalende i Ukraina blir respektert. Forslaget betyr at russerne må forholde seg til de nye myndighetene i Ukraina. Det skal dessuten opprettes en samlingsregjering og holdes presidentvalg.

Den amerikanske presidenten anerkjenner at Russland kan ha legitime interesser i Ukraina, men sier at det ikke gir ham noen rett til å intervenere militært.

I tillegg til møtene i Paris, skal NATOs ambassadører møte Russlands ambassadør i Brussel onsdag ettermiddag for å diskutere krisen.

Imens er EUs utenrikssjef Catherine Ashton ventet til Kiev sammen med flere av EU-landenes utenriksministre. Med i følget er blant andre danske Martin Lidegaard og svenske Carl Bildt. Torsdag holdes et EU-toppmøte om situasjonen.

Intet møte foreløpig

USAs utenriksminister John Kerry sier at USA og Storbritannia ennå ikke har greid å få ukrainske og russiske utsendinger til å delta på et felles møte i Paris. Ifølge Kerry møtte Russland ikke opp til møtet i den såkalte Budapest-gruppen, som er et forum for USA, Storbritannia, Russland og Ukraina.

GIR 90 MILLIARDER: - Ukraina trenger øyeblikkelig hjelp, understreker EU-kommisjonens leder, Jose Manuel Barroso.
SCANPIX

Kerry beklager russernes fravær.

Budapest-gruppen ble etablert for å ivareta Ukrainas sikkerhet etter at landet ga avkall på atomvåpen på 1990-tallet.

Storbritannias utenriksminister William Hague sier at de vil gjøre alt de kan for å få utenriksministrene fra Russland og Ukraina til å møtes senere onsdag.

Samtidig opplyser EU-kommisjonens leder, Jose Manuel Barroso, at EU er klar til å gi Ukraina 11 milliarder euro de neste to årene. Beløpet tilsvarer 90 milliarder kroner og skal bidra til å stabilisere den økonomiske og politiske situasjonen i Ukraina.

— Ukraina trenger øyeblikkelig hjelp, understreker EU-kommisjonens leder.