Triton og Poseidon, som er EUs grensekontrolloperasjoner i henholdsvis italiensk og gresk farvann, skal få minst tre ganger så mye penger og ressurser som de får i dag, melder DPA. Det betyr en månedlig bevilgning på 9 millioner euro, eller drøyt 75 millioner kroner — tilnærmet samme nivå som Italias nedlagte søk- og redningsoperasjon Mare Nostrum. (Se faktaboks.)

RHODOS: Redningstiltak til flyktninger som flykter i båt over Middelhavet til Europa, skal få økte bevilninger fra EU. FOTO: EUROKINISSI, REUTERS

Det uttalte målet med innsatsen er å hindre at desperate båtflyktninger drukner på vei til Europa, samt å slå hardt ned på menneskesmuglerne som utnytter dem. Men tross skarp kritikk fra en rekke FN-topper og menneskerettsorganisasjoner, ser det ikke ut til at EU-lederne er blitt enige om verken å utvide Tritons mandat eller patruljeringsområde.

EUs grensekontrollbyrå Frontex koordinerer Triton, som har som mandat å overvåke de maritime grensene og hjelpe folk i nød. Menneskerettsorganisasjoner har kritisert Triton for ikke operere utenfor kysten av Libya, der de fleste skipbruddene skjer.