Tyrkia bruker Srebrenica i striden med Nederland 

EU ber Tyrkia og Nederland dempe seg, men den tyrkiske presidenten svarer med å trekke det nederlandske traumet fra Srebrenica-massakren inn i konflikten. 

Publisert Publisert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har langet ut mot flere europeiske land de siste dagene, først og fremst Nederland og Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Nederland og nederlenderne, vi kjenner dem fra Srebrenica-massakren. Vi vet hvor ødelagt deres moral, deres karakter er på grunn av de 8.000 bosnierne som ble massakrert, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale tirsdag.

Nederlands statsminister Mark Rutte kaller uttalelsen totalt uakseptabel.

– Dette er motbydelig historieforfalskning. Han fortsetter å eskalere situasjonen, sier Rutte.

Nederlandske FN-soldater klarte ikke å hindre massedrapet på 8.000 gutter og menn i Srebrenica i Bosnia i 1995 – noe som fortsatt regnes som et nasjonalt traume.

Tyrkia ønsker å drive valgkamp rettet mot tyrkere i europeiske land for Erdogans omstridte folkeavstemning. Grunnlovsendringene som foreslås, vil gi presidenten mer makt og er blitt kritisert av mange europeiske land.

Tyrkias utenriksminister ble nylig nektet å lande i Nederland for å drive valgkamp. Beslutningen utløste den pågående diplomatiske ordkrigen og fikk tirsdag Erdogan til å anklage Nederland for "statsterror".

Presidenten sier det beste svaret til Tyrkias fiender vil være å stemme ja i folkeavstemningen 16. april.

"Støtter terrorister"

Allerede før Erdogans siste tirade avfeide Tyrkia kritikken fra EU, som forsøker å dempe ordkrigen som raser mellom Erdogan og flere europeiske land.

– EUs kortsynte kunngjøring betyr ingenting. Våre motparter i EU har et selektivt syn på demokratiske verdier, grunnleggende rettigheter og frihet, ifølge tyrkisk UD.

Erdogan kom også mandag med utfall mot europeiske land og anklaget Tysklands statsminister Angela Merkel for å støtte terrorister.

Han viste til at Tyrkia har gitt tyske myndigheter opplysninger om 4.500 "terrormistenkte", blant dem personer som er knyttet til den kurdiske PKK-geriljaen og til kuppforsøket sist sommer.

– Fru Merkel, hvorfor skjuler du terrorister i landet ditt? Hvorfor gjør du ikke noe? sa Erdogan.

– Det som skjer i Europa er nazisme. Vi kan kalle det nynazisme, en ny nazi-tendens, sa han.

– Absurd, lyder svaret fra Merkel, ifølge en talsmann.

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière mener Tyrkia inntar en rolle som offer med sine bredsider mot NATO-allierte. Hensikten er å samle støtte i folkeavstemningen, mener han.

Roe ned

EU ba mandag Tyrkia tone ned ordbruken og slutte å slenge om seg med nazi-anklager.

– EU oppfordrer Tyrkia til å avstå fra å komme med overdrevne uttalelser og handlinger som kan gi en risiko for ytterligere eskalering av situasjonen, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn.

Den opphetede konflikten har blant annet resultert i at Nederlands ambassadør er kastet ut av Tyrkia.

Også USA er bekymret over striden mellom flere av landets NATO-allierte.

Utenriksminister Børge Brende (H) vil nødig ta direkte stilling i konflikten mellom Tyrkia og Nederland, men ber partene dempe seg.

– Det er viktig at dette nå ikke eskalerer ytterligere. Det ene ordet tar det andre. Vi må greie å håndtere denne typen problemstillinger uten at vi bruker ord om hverandre som ikke hører hjemme det offentlige ordskiftet, sier Brende.

(©NTB)

Publisert