Cameron: May overtar på onsdag

David Cameron sier han går av onsdag og at Theresa May blir Storbritannias nye statsminister samme dag.

Publisert Publisert

OVERTAR: Theresa May blir ny statsminister etter at David Cameron meldte sin avgang etter Brexit. Foto: Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Andrea Leadsom trakk seg tidligere i dag fra lederkampen i toryene.

Theresa May sto dermed igjen som eneste kandidat til å overta som Storbritannias statsminister.

Cameron kunngjorde sin avgang da resultatet av folkeavstemningen i juni ble klart. Et flertall trosset hans råd og stemte for at Storbritannia skal meldes ut av EU.

Les også:

Les også

Hun er Brexits kvinnelige ansikt

På en kort pressekonferanse utenfor Downing Street nummer 10 mandag, sa Cameron at han skal holde sitt siste regjeringsmøte tirsdag. Onsdag leverer han sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth på Buckingham Palace.

— Theresa May vil dermed overta som statsminister i løpet av onsdag kveld, sa Cameron.

Stemte mot Brexit

– Brexit betyr Brexit, og vi skal gjøre det beste ut av det, sa May på sin første pressekonferanse etter at det mandag ble klart at hun blir ny konservativ partileder og dermed også regjeringssjef.

Selv var hun imot at Storbritannia skulle forlate EU, og hun stemte for bli-siden i folkeavstemningen 23. juni, der et flertall av britene stemte for å gå ut av EU.

På en kort pressekonferanse utenfor Parlamentet påpekte hun at britene trenger en sterk ledelse i kommende vanskelige tider med tunge forhandlinger med EU.

Glad for rask avklaring

Den avtroppende statsministeren understreket også at han er glad for at lederkampen i det konservative partiet har fått en rask avklaring.

— Jeg er glad for at det ikke ble en langvarig lederkamp. Theresa May er en svært dyktig leder, og jeg gir henne min fulle støtte, sa Cameron.

Cameron roste den eneste gjenværende utfordreren Andrea Leadsom for å gjøre det eneste rette da hun mandag formiddag trakk seg, og han gjorde det klart at May har overveldende støtte blant de konservative parlamentarikerne.

Les også:

Les også

Hvordan skal man forberede seg på Brexit?

Cameron trekker seg som følge av at han tapte EU-avstemningen 23. juni der et knapt flertall av britene stemte for å forlate EU.

— Hun er en ideell kandidat

Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder tror Theresa May er rett kvinne til å lede Storbritannia fremover.

– Hun er en samlende kandidat, og i den perioden vi er inne i nå, er hun helt ideell, sier han til NTB.

Les også:

Les også

EU er mer populær i Tyskland etter Brexit

Samme ettermiddag som Leadsom trakk seg og ga sin støtte til May, erklærte både tidligere London-ordfører Boris Johnson og justisminister Michael Gove at de også støtter valget av May som ny partileder.

– Vi må nå gå videre så fort som mulig for å sikre at Theresa May kan ta over som leder. Hun har min fulle støtte som vår nye statsminister, sa Gove ifølge The Guardian. Han er en av Mays tidligere rivaler i kampen om toryenes lederverv.

Ba May om unnskylding

Mustad er ikke overrasket over at Andrea Leadsom trakk seg.

– Hun har manglende erfaring. Det viser de naive uttalelsene hun kom med i helgen. Hun er ikke rutinert nok til å takle det å være i det politiske rampelyset. Å ta beslutningen om å trekke seg, er det klokeste hun har gjort, sier Mustad.

I et intervju medThe Times lørdagsa Leadsom at hun ville bli en bedre statsminister fordi hun er mor og derfor har en mer reell eierandel av Storbritannias fremtid. Siden har hun hevdet at hun ble feiltolket, og hun ba May om unnskylding.

— Kan fremskynde Brexit

Leadsom sa at hun trakk seg fordi May har mer støtte i partiet, og fordi Storbritannia trenger å komme raskt i gang med prosessen som skal bringe landet ut av EU.

– En ni uker lang valgkamp om ledervervet i partiet på et kritisk punkt for landet er svært lite ønskelig, sa Leadsom da hun møtte pressen mandag.

Les også:

Les også

Britisk EU-utmelding fører til røde tall på børsene

Lektor Ole Helmersen ved Copenhagen Business School mener at den raske avklaringen av statsministerspørsmålet kan fremskynde britenes exit fra EU.

– Det vil trolig fremskynde forhandlingene om å tre ut av EU, og artikkel 50 kan bli iverksatt tidligere enn man hadde regnet med, sier han.

Mens Leadsom støttet Brexit-leiren, ønsket May at Storbritannia skulle bli værende i EU. Men hun har sagt at hun respekterer resultatet i folkeavstemningen og nå vil jobbe for å gjøre utmeldingsprosessen så god som mulig.

Publisert