Sri Lanka varsler siste slag mot Tamiltigrene

Overgi dere i løpet av 24 timer, eller gjør dere rede til et siste militært slag, lyder Sri Lankas advarsel til Tamiltigrene. Titusener av flyktninger skal ha strømmet ut fra krigsområdet.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

25.000 til 35.000 mennesker kom seg ifølge regjeringshæren ut fra det siste tamilskkontrollerte området mandag, men tallene er ikke endelige. Det er det største antallet som har forlatt området i løpet av én dag så langt i år. Til sammen skal 100.000 sivile tamiler ha flyktet fra krigsområdet siden begynnelsen av året.

Flyktningene skal ha kommet ut av den såkalte sikkerhetssonen etter at regjeringshæren kjempet seg forbi en enorm jordvoll som sperret den viktigste veien inn til sonen.

Opplysningene er ikke bekreftet av Tamiltigrene (LTTE). Men på nettstedet Tamil Net beskyldes hæren for å ha tatt sivile til fange.

Leder Velupillai Prabhakaran (54) og resten av LTTEs lederskap går med ampuller med cyanid rundt halsen i tilfelle de skulle bli tatt til fange. De har tidligere varslet at de aldri kommer til å overgi seg.

– Vi har gitt en siste advarsel til Prabhakaran og hans terroristgruppe om å overgi seg til regjeringsstyrker innen 24 timer fra klokka tolv på formiddagen, sa hærens talsmann, Keheliya Rambukwella, mandag.

– Deretter vil fortsettelsen være militær. Det er det beste valget, fortsatte han.

Selvmordsbomber

President Mahinda Rajapakse sa mandag at tamiltigrenes «fullstendige nederlag» er umiddelbart forestående.

Hæren viste mandag flybilder av tusenvis av mennesker som trengte seg sammen rundt midlertidige mottak som hæren har etablert bare én kilometer fra sikkerhetssonen. Alle flyktningene blir sjekket for å sile ut eventuelle selvmordsbombere, men mandag sprengte likevel tre personer seg i lufta midt i folkemengden, ifølge hæren. Minst 17 mennesker ble drept og 200 såret, opplyser militæret.

Andre videoklipp viser hundrevis av mennesker som er samlet på en strand. Militæret har ingen opplysninger om hvor mange flyktninger som er igjen inne i sikkerhetssonen, der det siste slaget er ventet å stå om få timer.

Økt press

De siste dagene har verdenssamfunnet økt presset for å få regjeringshæren og LTTE til å legge ned våpnene. LTTE har bedt om en utvidet våpenhvile og forhandlinger, men dette har regjeringshæren avvist blankt.

I stedet tok hæren et par dagers pause i offensiven i forrige uke for at sivile skulle komme ut av sikkerhetssonen. Etter to dager hadde imidlertid bare et par hundre tamiler kommet ut.

Også USA har kommet sterkere på banen de siste dagene etter å ha holdt en svært lav profil. En talsmann fra Det hvite hus uttalte før helgen at Sri Lanka har en god anledning til å avslutte krigen nå, samtidig som det ble advart mot at flere drap på sivile vil gjøre det vanskeligere å få reell fred mellom Sri Lankas folkegrupper.

LTTE roser USA

Nettstedet TamilNet skriver mandag at LTTE ønsker USAs «forfriskende» utspill velkommen. Gruppa anklager andre land for å ha vært mest opptatt av å fordele skyld, mens USA får skryt for å være opptatt av å finne løsninger og å stanse lidelsene til den tamilske sivilbefolkningen.

Norge har tidligere spilt en sentral rolle som tilrettelegger for fredsprosessen på Sri Lanka, men etter at den srilankiske ambassaden i Oslo ble stormet av tamilske demonstranter for en drøy uke siden, har det norske engasjementet blitt enda mer upopulært i Colombo. Mandag ble det arrangert nok en demonstrasjon foran den norske ambassaden i den srilankiske hovedstaden.

Tamiler i Norge har foreløpig ikke fått kontakt med slektninger og venner som kan bekrefte opplysninger om masseflukten, opplyser Rooban Sivarajah i Norsk Tamilsk Forum til NTB. Han oppfatter situasjonen som «veldig alvorlig».

Publisert: