Trist Obama sa adjø

En sørgmodig Barack Obama tilbrakte fredag flere timer med sin syke bestemor som han selv sa kanskje ikke lever til valget er over.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Obama avbrøt valgkampen sin i to dager for å fly til Hawaii og besøke den 85 år gamle bestemoren Madelyn Dunham som han bodde hos fra han var ti år gammel.

Han reiste rett til den ti etasjer høye blokken der hun bor i Honolulu etter at han kom til Hawaii torsdag kveld, og besøkte henne en gang til fredag morgen sammen med søsteren Maya Soetoro-Ng. Til sammen tilbrakte han sju timer med henne.

På ett tidspunkt kom en dyster Obama ut av bygningen for å ta en spasertur alene rundt i nabolaget der han vokste opp, fulgt av en enslig Secret Service-agent.

Men da en skokk med journalister forfulgte og beleiret ham, ga han opp etter et par kvartaler og ble kjørt tilbake igjen i bil.

Dypt forhold

Beslutningen om å avbryte valgkampen viser hvor dypt Obamas forhold til bestemoren er og hvor alvorlig hennes helsesituasjonen er.

– Uten å gå i detaljer, kan jeg si at hun er alvorlig syk. Vi var ikke sikre, og jeg er fortsatt ikke sikker på om hun klarer seg helt til valgdagen, sa Obama før han reiste til Hawaii.

Imens fortsatte hans kone Michelle valgkampen i hans sted i Ohio, og både Joe Biden og hans kone og Clinton-ekteparet drev valgkamp for Obama og demokratiske kongresskandidater i en rekke forskjellige delstater.

Obama selv er tilbake i valgkampen i Nevada og New Mexico lørdag før han fortsetter i Colorado søndag.

Saken fortsetter under grafikken.

Biden på offensiven

På et valgmøte i West Virginia latterliggjorde Biden McCains påstand om at han står for endring og sa at McCain i alle år har vært en trofast tilhenger av president George W. Bushs politikk.

– Nå angriper McCain Bushs budsjett og skattepolitikk. Det er like sprøtt som om Sundance Kid hadde angrepet Butch Cassidy, sa han med henvisning til en film om to cowboyer som holdt sammen i tykt og tynt.

West Virginia er den siste republikanske staten der meningsmålingene viser at Obama haler innpå McCain.

McCain selv sto på i Colorado og håpet han skulle få scenen for seg selv mens Obama var i Hawaii.

McCain gikk igjen til angrep på det han hevder er Obamas planer om å øke skatten på småbedrifter, og trakk fram Obamas løfte om å omfordele rikdommen som et bevis på at Obama er sosialist.

Den siste daglige meningsmålingen til CNN viser at Obama har en ledelse på 51 mot 43 prosent over McCain.

Enkeltstatene

Men viktigst er det hvem som vinner i de enkelte delstatene, og McCain ser ut til å ha satset alt på å vinne i Pennsylvania.

Etter hvert som Obama har tatt en stadig klarere ledelse i en rekke av delstatene som George W. Bush vant sist, først og fremst New Mexico, Colorado, Iowa og Virginia, er Pennsylvania en stat McCain må ta fra Obama for å vinne.

Men Obamas kampanjeleder David Plouffe sier at McCain står overfor en enorm oppgave om han skal greie å ta Pennsylvania, der Obama leder med et tosifret tall.

– Hvis man ser kaldt på tallene, må McCain ta 95 prosent av de republikanske stemmene, 60 prosent av de uavhengige og 15 prosent av de demokratiske for å vinne, sa han.

Publisert