Håper på Afrika-ros fra stjernene

Angela Merkel gjør Afrika til et G8-hovedtema, og håper at gamle rockere dermed vil hylle toppmøtet som en suksess.

  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

For to år siden frontet Sir Bob Geldof «Live 8»-konsertene, i forkant av G8-toppmøtet i Gleneagles i Skottland. De var en del av «Make Poverty History»-aksjonen («Gjør slutt på fattigdommen»), og skulle presse G8-landene til et krafttak for Afrika.

Toppmøtet endte med at G8-lederne lovet å doble hjelpen til utviklingslandene: Den skulle økes med 300 milliarder kroner innen 2010, halvparten skulle gå til Afrika. Verten Tony Blair solte seg i glansen av Sir Bob Geldof og Bono fra U2, og ble hyllet som en sann Afrika-venn. Merkel ønsker seg det samme, går det frem av et fortrolig tysk regjeringsnotat.

— Kan redde fem millioner

Det dumme med Gleneagles-møtet er at lovnadene ikke er blitt holdt. De rike landene henger håpløst etter. Lederen for OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) slo i går fast at hjelpen må tredobles, skal de greie å nå 2010-målet.

— Det går ikke fort nok til Afrika, sa OECDs generalsekretær Angel Gurria til nyhetsbyrået AFP.

Også Verdensbanken har kritisert G8-landene for å henge etter.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner har lenge lagt hardt press på G8-landene for å oppfylle løftene sine. Dersom de gjør det, vil fem millioner menneskeliv kunne reddes innen 2010, ifølge organisasjonen Oxfam.

Alt dette har gjort at kansler Angela Merkel har valgt å gjøre Afrika til ett av de tre hovedtemaene for toppmøtet. Hun vil annonsere et initiativ for å bekjempe aids, malaria og tuberkulose, og har også lagt mer penger på bordet - i likhet med George W. Bush.

Men planen er denne gangen ikke først og fremst å komme med nye lovnader, men å sørge for at de som alt er gitt, faktisk blir oppfylt.

- Ikke sitte på stranden

Tyskerne er ett av G8-landene som henger etter med bevilgningene til Afrika. Det har Angela Merkel fått høre. Blant kritikerne har vært nettopp Sir Bob Geldof og Bono - og en mann som i Norge er ukjent, men som i Tyskland er rockestjerne nummer 1: Herbert Grönemeyer.

— Merkel må ikke bare sitte der på stranden, sa Grönemeyer på en felles pressekonferanse med Bono og Geldof om kanslerens forestående toppmøte i Østersjøbadet. Han har tidligere utmerket seg med å si at han «snakker ikke med politikere».

Slikt er ikke hyggelig for en kansler, som svarte med å la seg intervjue av Sir Geldof i Europas største tabloidavis, Bild-Zeitung, om fattigdomsproblemene.

Tysk økning monner ikke

Sist fredag kunngjorde hun så at Tyskland vil øke hjelpen til Afrika med seks milliarder kroner neste år.

I et internt regjeringsnotat som er lekket ut, går det frem at hun på forhånd sjekket hvilken effekt dette ville ha på popstjernene.

«Bob Geldorf har forsikret henne om at han ved et slik initiativ personlig vil øve innflytelse på kritikere som Herbert Grönemeyer, for å få dem til å moderere kritikken sin», heter det i notatet, som er merket «fortrolig».

Notatet - inkludert feilstavingen av stjernens etternavn - var forfattet av Merkels nærmeste rådgiver på Heiligendamm, statssekretær Bernd Pfaffenbach. Det går frem at tallet 6 milliarder kroner ble nevnt for Geldof, to uker før hjelpepakken ble annonsert for offentligheten.

Den økte tyske hjelpen imponerer uansett ikke organisasjoner som Oxfam.

De har regnet ut at den på ingen måte vil være nok til å oppfylle lovnadene fra Gleneagles i 2005: Fortsatt vil halvparten av den annonserte hjelpen mangle, ifølge hjelpeorganisasjonen.

Uhyrlig og suspekt

Sir Bob Geldof nekter hardnakket for at han har lovet å prøve å lukke munnen på den tyske rockekompisen.

Lovord fra Herbert Grönemeyer kan kansler Merkel uansett neppe håpe på, nå som han har fått vite hvordan Merkel og hennes stab tenker.

— Det er betegnende og uhyrlig, sier rockemusikeren til avisen Süddeutsche Zeitung, som først fikk tak i regjeringsnotatet. I Grönemeyers øyne er kansleren etter dette «ikke blitt mer sympatisk, heller mer suspekt».

LANG NESE: Aktivister fra organisasjonen Oxfam utkledd som Russlands president Vladimir Putin og Storbritannias statsminister Tony Blair.
Publisert
BT anbefaler

«Vi har likt å spille for dere. Takk!»

Johnny Depp (59) valset inn på scenen på Bergenhus festning, til full jubel, da det var gått 34 minutter av konserten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tolvåring døde: – Bilisten mener ulykken ikke var til å unngå

  2. Han denger løs i ny TV-satsing fra Bergen

  3. TV 2: SAS-ansatte har fått permitteringsvarsel

  4. Skaanes starter mot Bryne

  5. Skal ha køyrd ned blomster­potter og stukke av

  6. Fryktet ferien røk. – Jippi! Nå var vi virkelig heldige.