Hamas-leder drept på Gazastripen

En sentral Hamas-leder er drept i et luftangrep på Gazastripen. Israel har nå Egypts våpenhvileplan til vurdering.

Publisert Publisert
  • Christian Lura
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Hamas sverget hevn etter at Hamas’ innenriksminister Saeed Seyyam torsdag ble drept i Israels stadig mer intensive krigføring på det palestinske området.

Seyyam var ansvarlig for de 13.000 som utgjør bevegelsens politi— og sikkerhetsstyrker. Disse styrkene, som spilte en nøkkelrolle i striden med Fatah-bevegelsen til palestinernes president Mahmoud Abbas på Gazastripen, er nå i kamper med israelske soldater.

– Saeed Seyyams blod vil bli den sionistiske enhets forbannelse, erklærte Hamas-tjenestemannen Mohammed Nazzal til TV-kanalen Al Jazeera.

Venter beslutning

Israels utsending Amos Gilad vendte tilbake til hjemlandet etter flere timer i samtaler med egyptiske forhandlere i Kairo torsdag. Samme kveld skulle han brife regjeringsledelsen om forslaget til en våpenhvileplan. Statsminister Ehud Olmert, utenriksminister Tzipi Livni og forsvarsminister Ehud Barak skal deretter gi en respons på forslaget.

– Jeg håper beslutningen vil være den rette, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Da han var på besøk i Jerusalem torsdag, kom meldingen om at hovedkvarteret til FN-organisasjonen UNRWA på Gazastripen var blitt truffet i et israelsk angrep.

Dette førte til at et lager med mat brant opp. UNRWAs talsmann sier det ble brukt ammunisjon med hvitt fosfor, noe kan være folkerettsstridig å bruke i områder med sivile.

Ban kalte angrepet en grov krenkelse, og både FNs hovedforsamling, EU og Norge fordømte hendelsen.

Israels statsminister Ehud Olmert beklager at FN-kontorer ble truffet, men hevder at palestinske geværmenn skjøt fra bygningen.

Sykehus truffet

Også et sykehus drevet av palestinsk Røde Halvmåne i Gaza by ble truffet i et israelsk angrep torsdag.

En udetonert bombe som ble sittende fast i veggen, gjorde det svært vanskelig for ansatte og pasienter, mange av dem krigsskadde barn. På grunn av kamphandlingene var det heller ikke mulig å forlate området. Det brøt ut brann i bygningen, men Røde Halvmåne-ansatte som forsøkte å slukke den ble beskutt av israelske soldater.

Røde Kors mener angrepet kan være en krigsforbrytelse, dersom sykehuset ble angrepet med hensikt.

Sivile mål

Sivile palestinere forsøkte fortvilt å søke tilflukt etter som krigen omsluttet dem.

– Dette blir bare verre og verre. Folk er veldig redde, særlig barna er rammet av ren frykt og panikk, sier hjelpeorganisasjonen Cares nødhjelpsleder i Gaza Yazdan Amawi til NTB torsdag ettermiddag.

– Det er virkelig ille. Det brenner bare noen hundre meter fra huset mitt, men ingen kan slukke brannen på grunn av luftangrepene, sier hun.

– Vi hører bomber og granater treffe mål hele tiden, og nå hører vi lyden av skuddsalver også. Alle er redde, de vet at de kan bli truffet når som helst. Det er forferdelig å leve under slike forhold, sa Amawi til NTB torsdag.


Les også: | Angrep FN-kontor i Gaza. | Blokker bombet — tusener flyktet i panikk |

Her angriper Hamas

– Vinne terreng

Den intensiverte krigføringen tyder på at Israel vil forsøke å vinne mest mulig terreng før en våpenhvile kommer på plass, hevdet en vestlig diplomat torsdag.

– Dette er en klassisk israelsk strategi, sier han.

Hamas har stilt seg positiv til en våpenhvile, men krever at Israel trekker seg ut og hever blokaden av Gazastripen, mens Israel forlanger at Hamas stanser rakettbeskytningen av Sør-Israel, hindrer våpensmugling og ny opprustning av islamistgruppen.

Sør-Israel ble torsdag rammet av minst 25 palestinske raketter, og seks israelere ble såret.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var torsdag kveld i Paris og møtte utenriksminister Bernard Kouchner i Frankrike, som har vært med å forme det egyptiske våpenhvileforslaget. På møtet var også EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner og Midtøsten-utsendingen Tony Blair.

Støre fordømmer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer de israelske granatangrepene mot en FN-bygning og et sykehus på Gazastripen torsdag.

– Vi fordømmer disse handlingene på det sterkeste, sier Jonas Gahr Støre.

– En våpenstillstand må på plass, og det må umiddelbart opprettes humanitære korridorer slik at hjelpen når fram til en palestinsk befolkning i stadig større nød. Angrep som det i dag er helt uakseptabelt og i strid med internasjonal humanitærrett, sier Støre.

Også Storbritannia og Frankrike fordømmer angrepet på hovedkvarteret til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i Gaza. EU-kommisjonen reagerte med sjokk og forferdelse på nyheten. Bygningen sto torsdag formiddag i brann etter å ha blitt truffet av israelske granater. Også al Quds-sykehuset, som drives av Palestinske Røde Halvmåne, ble rammet.

Foto: YANNIS BEHRAKIS

HARDE SLAG: Gateslagene i Gaza har vært de hardeste siden krigen startet. Foto: AMIR COHEN

Foto: STR

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Mødrene fant ut at de hadde fått sæd fra samme donor. Slik fikk Knut og Mathias vite at de var brødre.

  2. «Monica Mæland er på veg ut av politikken. Og så no, når ho kunne nådd heilt til topps.»

  3. – Det har vært høy musikk, skrik og skrål

  4. Ho var imot at hennar eigen son skulle få gifte seg

  5. Kygo sendte nabovarsel til flere tusen i Fana før denne festen

  6. Demonstrasjoner over hele USA – Det hvite hus stengt