- 1,4 millioner kan være Ebola-syke innen januar

Amerikanske smittevernsforskere har regnet seg frem til hvor raskt viruset kan komme til å spre seg.

Publisert Publisert
  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ebola-epidemien som de siste månedene har herjet i deler av Vest-Afrika, kan komme til å nå nye, skremmende høyder.

I en rapport fra CDC, de statlige smittevernmyndighetene i USA, har forskere ved hjelp av datamaskiner beregnet hvor raskt viruset kan komme til å spre seg i Liberia og Sierra Leone.

Dystre prognoser

Det skriver den amerikanske avisen New York Timestirsdag.

Ifølge rapporten kan så mange som 1,4 millioner mennesker bli smittet innen 20. januar neste år, dersom de verste prognosene slår til.

Forskernes «worst-case scenario» vil bli en realitet dersom sykdommen får fortsette å spre seg uten at det gjennomføres effektive grep for å holde utbruddene isolerte.

Utregningene har tatt høyde for at mange tilfeller aldri blir oppdaget. Datamaskinene har beregnet at det faktiske antallet Ebola-smittede ligger 2,5 ganger høyere enn det som blir rapportert.

Beste fall-tall

I beste fall, understreker forskerne, vil epidemien nærmest være over innen 20. januar. Rapporten lister opp følgende suksesskriterier:

  • Forsvarlige begravelser, hvor ingen tar på de døde kroppene.
  • Minst 70 prosent av pasientene må motta behandling i omgivelser som bidrar til å redusere smitte.
    I dag er det kun henholdsvis 18 og 40 prosent av pasientene i Liberia og Sierra Leone som får behandling i slike omgivelser.

— Sitasjonen i bedring

Rapporten baserer seg på data fra august måned, og ifølge CDC-direktør Thomas R. Frieden har situasjonen bedret seg noe siden den gang.

— Magefølelsen min sier at de grep som nå tas gjør at de verste prognosene ikke kommer til å slå til. Men det er viktig å forstå at det kan skje, sier Frieden til New York Times.

Avisen har også snakket med andre eksperter som forteller om lignende prognoser.

Ifølge Verdens helseorganisasjon, WHO, er det offisielt registrert 5.843 ebola-tilfeller siden epidemiens utbrudd før sommeren. 2.803 har omkommet som følge av sykdommen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. USA trapper opp innsatsen mot ebola i Afrika

  2. Kritisk til tvang i Ebola-kampen