Skandalen for svensk rettsvesen var allerede et faktum da det onsdag ble kjent at Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, ikke kan dømmes for drap på 15 år gamle Charles Zelmanovits.

— Dette er unikt i svensk rettshistorie. Det må vurderes som et stort nederlag for det svenske rettsvesenet, sa riksadvokat Anders Perklev da det onsdag ble kjent at den siste tiltalen mot Bergwall frafalles.

Bergwall ble dømt for drap på Charles Zelmanovits i 1994, 18 år etter at gutten forsvant i Piteå i Sverige.

Ingen tekniske bevis

Saken er i likhet med alle andre drapssaker mot Bergwall kommet opp på nytt etter at han i 2008 trakk alle sine tidligere tilståelser. I sak etter sak er Bergwall blitt frikjent, og nå har førstestatsadvokat Håkan Nyman besluttet at tiltalen skal frafalles også i den siste saken fordi bevisene er for svake.

— Den fellende dommen baserte seg i all vesentlighet på at Bergwall tilsto og ønsket å bli dømt, sier Nyman.

Det finnes verken tekniske beviser eller direkte vitneforklaringer som knytter Bergwall til forsvinningen, påpeker Nyman. Det er heller ikke på det rene om Zelmanovits virkelig ble drept, eller om han døde på en annen måte, påpeker han.

Det eneste som nå gjenstår i saken, er at retten fatter en formell beslutning om en frikjennelse.

Epilepsi

15 år gamle Charles Zelmanovits forsvant i Piteå i 1976, dit han hadde flyttet med familien året før. Først 17 år senere ble levningene av ham funnet av to elgjegere.

Zelmanovits led av epilepsi og en av politiets nåværende teorier er at han på vei hjem fra en fest fikk et anfall og døde av kulde. Det har aldri kommet fram beviser for at han ble drept.

Bergwall tilsto å ha drept gutten etter å ha lest om funnet av levningene i en avisnotis i 1994. Året etter ble han dømt for drap av tingretten i Piteå.

— Det er åpenbart at Bergwalls opplysninger under avhørene har blitt tydeligere etter hvert som han skaffet seg mer informasjon, sier førstestatsadvokat Nyman.

Psykiatrisk behandling

Alle de åtte drapsdommene mot Bergwall bygde på hans egne tilståelser. Blant de åtte var norske Therese Johannessen, Trine Jensen og Gry Storvik.

Bergwall er i dag 63 år gammel. Han har fått behandling på en lukket rettspsykiatrisk avdeling siden 1991.

Claes Borgström, som var Sture Bergwalls advokat i fem år, har fått kritikk for jobben han gjorde som forsvarer. Han ville overfor nyhetsbyrået TT ikke kommentere frikjennelsen onsdag.