— Vi er klare til å intensivere de målrettede sanksjonene og til å vurdere flere restriktive tiltak for å pålegge Russland ytterligere kostnader dersom hendelser skulle kreve det, sier G7-lederne i en felles uttalelse etter møter i Brussel onsdag kveld.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa på en pressekonferanse at Vesten ville kontrollere «igjen og igjen» om det er noen fremgang i å roe den spente situasjonen øst i Ukraina hvor regjeringsstyrker kjemper mot separatister.

— Vi har ikke råd til en ytterligere destabilisering i Ukraina. Dersom vi ikke har noen framgang i spørsmålene vi må løse, er det mulighet for sanksjoner og til og med tunge fase tre-sanksjoner, sa Merkel.

Russland utestengt

Russland fikk ikke delta på G7-møtet som startet onsdag. Det som før var G8 samles nå uten russerne på grunn av Ukraina-konflikten.

Dermed er det statsledere fra Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA samt president i Det europeiske råd og presidenten i EU-kommisjonen som er samlet til møter i Brussel onsdag og torsdag.

Sammen mot terror

På G7-møtet ble lederne også enig om å gå sammen om felles tiltak mot faren for terrorhandlinger utført av hjemvendte jihadister som har kjempet i krigen i Syria.

Frankrikes president François Hollande sa at mer enn 30 franske krigere har mistet livet i Syria, og at G7-lederne hadde bestemt seg for å samarbeide om den faren for sikkerheten som personer som har vært i krig i utlandet representerer.

— Vi har uheldigvis akkurat fått bevis på det, sa Hollande med referanse til den dødelige skytingen på et jødisk museum i Brussel den 24. mai.

Den 29 år gamle franskmannen, Mehdi Nemmouche, som tilbrakte mer enn et år i Syria hvor han kjempet med radikale jihadister, er siktet for drap og drapsforsøk.

Torsdag skal innenriksministere fra sju europeiske nasjoner møtes i Luxembourg for å diskutere måter for å trappe opp tiltakene mot trusselen på.