— For 25 år siden fordømte vi voldsbruken mot fredelige demonstranter på og i nærheten av Den himmelske freds plass. 25 år senere minnes vi de som mistet livene sine denne dagen, sier president Barack Obamas talsmann Jay Carney.

Nå ber han Kina om å forholde seg til og granske hendelsen, som det fortsatt er forbudt å markere i landet.

— Vi ber kinesiske myndigheter gjøre rede for hvor mange som ble drept, anholdt og savnet etter hendelsene 4. juni 1989, sier Carney.

Brende: - Må ha åpenhet

Carney sier USA ønsker å ha et godt forhold til Kina, men at de ikke vil nøle med å si ifra når de er uenige med den asiatiske stormakten.

Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret over måten kinesiske myndigheter har håndtert 25-årsmarkeringen av volden på Den himmelske freds plass.

— Det er viktig at det vises åpenhet om omstendighetene som førte til at så mange liv gikk tapt,sier Brende.

Kinesiske myndigheter har forbudt alle former for markeringer av massakren som skjedde for 25 år siden onsdag.

Bekymret for forsvinninger

— Jeg er bekymret over rapporter om forsvinninger og forfølgelse av personer som ønsker å markere 25-årsdagen for volden som utspilte seg i Beijing og flere andre kinesiske byer natt til 4. juni i 1989, sier Brende.

Utenriksministeren sier Norge har og vil fortsette å ta opp spørsmål om menneskerettigheter med Kina.

— Regjeringen er klar og tydelig på viktigheten av å overholde forpliktelsene menneskerettighetene bringer med seg. Derfor gir vi tydelig offentlig uttrykk for vår bekymring for situasjonen i Kina, sier han.