Samtidig som Ukraina har en desperat mangel på både utstyr og trente soldater i den blodige krigen øst i landet, sliter de også med en stor, kostbar og utdatert hær.

Statsminister Solberg kunngjorde torsdag at Norge skal lede arbeidet i ett av de fire Nato-fondene som skal opprettes for å støtte Ukraina. Det norsk-ledede fondet skal hjelpe landet med å omskolere militært personell og få dem over i det sivile livet.

Den ukrainske statskassen er bunnskrapt, og store lønns— og pensjonskostnader til forsvarssektoren hæren er ett av mange økonomiske problemer.

Sterk verbal støtte

Det nye Nato-fondet er på beskjedne 3,3 millioner kroner, hvorav Norge skal betale halvparten.

— Målet er å styrke Ukrainas egen evne til å løse de militære utfordringene, og stabilisere landet økonomisk, sa statsminister Erna Solberg da hun møtte norsk presse under Nato-toppmøtet i Wales torsdag.

Hun skal møte den ukrainske presidenten Petro Porosjenko i Newport fredag. Han blir overøst med støtteerklæringer under toppmøtet, også fra Norge.

— Vi må sende et tydelig signal til Russland om at landets brudd på folkeretten og opptredenen overfor Ukraina er helt uakseptabelt, sa Solberg.

Men konkret hjelp i form av våpenleveranser kan den hardt pressede ukrainske presidenten ikke håpe på, i alle fall ikke fra Norge.

— Årsaken er blant annet at vi har strenge lisensregler for våpeneksport. Per dags dato har det heller ikke kommet noen forespørsler fra Ukraina om å få kjøpe våpen. Akkurat nå er vel utfordringen penger, sier statsminister Erna Solberg.

Nei til våpenleveranser

Heller ikke USAs president Barack Obama eller noen av de andre statslederne har så langt varslet økt støtte i form av våpen til Ukraina.

Norske regler forbyr eksport av våpen til stater som er i krig. Statsminister Erna Solberg sier hun ikke ser noe behov for å revurdere dette regelverket - verken i forhold til Ukraina eller Irak.

Tyskland har kunngjort at de vil levere våpen til de kurdiske styrkene i Nord-Irak som kjemper mot IS-opprørerne. Det er ikke aktuell norsk politikk, ifølge Solberg, som frykter at våpenleveranser kan slå tilbake, ved at de havner på feil hender.

— Det er veldig viktig å tenke på hva vi bidrar til på lang sikt. ISIL slått i dag mot de kurdiske styrkene i Nord-Irak med våpen som amerikanerne har levert, sier Solberg.

Pengestøtten til Ukraina kommer på toppen av åtte millioner kroner som tidligere i uken ble lovet i humanitær hjelp. Norge har også nesten firedoblet den langsiktige økonomiske bistanden til landet, til 150 millioner kroner.