GOD DYRENYHET: Olinguitoen er en ny art som ble oppdaget i 2013
HANDOUT

For første gang på 35 år har man funnet et nytt kjøttetende pattedyr på det amerikanske kontinent. Hils olinguitoen velkommen. Den er en slags vaskebjørn som lever i trærne i Ecuador og Colombia. Forskere skjønte at olinguitoen var en egen art etter å ha analysert DNA-prøver av en liten olingo som ikke ville pare seg med andre olingoer. Årsaken var at dyret faktisk tilhørte en egen art. Navnet olinguito betyr passende nok «liten olingo» på spansk.I Indonesia ble det i august oppdaget en ny type hai som «går» med finnene langs havbunnen. Indonesia har i løpet av året fredet en rekke havområder, for å ta vare på øyrikets 218 ulike arter haier og rokker. Seks av ni kjente «gående» haiarter finnes langs kysten av Indonesia.

Fraktselskapet DHL skal transportere falske leopardskinn til Sør-Afrika for å gjøre det mindre attraktivt for snikskyttere å jakte leoparder. DHL og organisasjonen Panthera skal gi de imiterte skinnene til Shembe-kirken, som bruker leopardskinn i sine religiøse seremonier.

GOD DYRENYHET: I Vietnam er et eksemplar av den ekstremt sjelden saolaen - også kalt Asias enhjørning til tross for at den har to horn - fanget av kamera.

For første gang siden 1999 er den såkalte asiatiske enhjørningen fotografert i naturen. Saolaen, også kjent som Vu Quang, regnes som ett av verdens sjeldneste pattedyr, og er en slags antilope med to horn på hodet. Da et dyr ble fotografert av et viltkamera i fjellene i Vietnam i september i år, ble det regnet som et viktig bevis på at arbeidet for å redde saolaen nytter. Saolaen ble først oppdaget i 1992, og forskere anslår at det finnes 250 til 300 eksemplarer av arten.

I løpet av én forskningsekspedisjon til det søramerikanske landet Surinam fant Trond Larsen og resten av teamet fra Conservation International det som trolig er 60 ukjente arter. Blant disse var 11 fisker, seks frosker, en slange og mange insekter. Blant de nye froskeartene var blant annet en sjokoladefarget trefrosk , som fikk kallenavnet kakao-frosk.

GOD DYRENYHET: Den sjokoladefargede frosken er en ny art som ble oppdaget i 2013
Stuart V. Nielsen

En ny studie viser at tibetanske buddhistmunker spiller en svært viktig rolle i arbeidet for å redde snøleoparden fra utrydding. Det finnes rundt 300 buddhistklostre i regionen i Tibet der snøleoparden holder til, og munkene her ser på snøleoparden som et hellig dyr. Munker patruljerer store områder rundt klostrene for å passe på at ville dyr ikke blir drept, og jobben de gjør er trolig like viktig for å redde snøleoparden som formelle naturreservater, ifølge studien.

GOD DYRENYHET: I Tibet får snøleoparden hjelp av buddhistiske munker til å overleve.
HO

Den indonesiske øyen Sumatra kan bli viktig for redningen av den utryddingstruede tigeren. Ved hjelp av viltkameraer anslår man tettheten av tigre i Tambling-reservatet sør på Sumatra til å være seks pr. 100 kvadratkilometer. Det er dobbelt så høyt som tidligere antatt. Tigeren finnes i 13 asiatiske land, og totalt finnes det trolig ikke flere enn 4000 ville tigre i verden.

Bilder av en iransk gepardhunn med fire unger ble i oktober mottatt med jubel fra organisasjoner som jobber for å bevare den utrydningstruede asiatiske geparden. Den finnes kun i Iran, og det er anslått at det ikke er flere enn 70 asiatiske geparder i det fri. Bildene av gepard-valpene gikk viralt på nettet i Iran, og nå mener ildsjeler at sjansene til å beskytte de sjeldne kattedyrene er bedre enn noensinne.

Den sjeldne skjesnipen får nå ekstrahjelp for å overleve som art. Det er trolig så få som 100 skjesnipepar i verden, og i løpet av den tøffe russiske sommeren er disse heldige om de til sammen klarer å få frem 60 levedyktige unger. Derfor er 16 skjesnipeunger oppdratt av mennesker et kjærkomment tilskudd til artens overlevelse.

Det er blitt mer torsk i Barentshavet. Der er det i dag ca. 3,5 millioner tonn torsk, om lag dobbelt så mye som for ti år siden. Forskerne mener mer bærekraftig høsting har æren.