Nord-Korea selv opplyste at rakettoppskytingen var vellykket, og at en værsatellitt er satt i kretsløp rundt jorda, slik som planlagt. Den amerikanske flyvåpenkommandoen NORAD bekrefter at noe synes å være satt i bane.

Ifølge den sørkoreanske TV-kanalen YTN ble raketten skutt opp fra Sohae-basen på vestkysten av den koreanske halvøya litt før klokka 10 lokal tid, på samme sted der Nord-Korea foretok en mislykket oppskyting i april.

Oppskytingen ble umiddelbart registrert av sørkoreanske marinefartøyer, og rester av raketten landet i havet 40 minutter senere, 300 kilometer øst for Filippinene.

Over Okinawa

Japanske myndigheter opplyser at raketten passerte over Okinawa, uten at det ble gjort forsøk på å skyte den ned siden den ikke hadde kurs mot bebodde områder.

Både Sør-Korea og Japan fordømmer oppskytingen i svært skarpe ordelag, og Sør-Koreas president Lee Myung-bak innkalte til krisemøte for å drøfte situasjonen.

Japans regjering gjorde det klart at en slik rakettoppskyting er fullstendig uakseptabel og at de vil levere en protest.

— Det er svært beklagelig at Nord-Korea gjennomførte oppskytingen til tross for våre oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet, sier en talsmann for Japans regjering, Osamu Fujimura.

Kina fordømmer

Også Nord-Koreas eneste viktige allierte Kina fordømmer rakettoppskytingen, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Filippinene protesterer også mot oppskytingen. Filippinske myndigheter måtte be sine fiskere se opp for restene av raketten som falt ned i filippinske fiskefelter.

Diplomater i New York sier Japan har innkalt FNs sikkerhetsråd til møte onsdag for å drøfte oppskytingen og Nord-Koreas krenking av FNs sanksjoner mot landet.

Mistanke om atomforberedelser

Med oppskytingen har Nord-Korea trosset advarslene fra det internasjonale samfunnet som har mistanke om at Nord-Korea forsøker å utvikle ballistiske raketter, og at raketten var i stand til å bære atomstridshoder.

Nord-Korea hadde på forhånd varslet at det ville bli gjennomført en rakettoppskyting i desember, og at den kun ville ha vitenskapelige formål.

Både USA, Russland, Sør-Korea, Japan og FN fordømte planene, og Kina har uttrykt «dyp bekymring».

Oppskytingen kom overraskende siden USA samme dag meldte at raketten var fjernet fra oppskytingsrampen for reparasjon av en teknisk feil, og nordkoreanske myndigheter mandag varslet en utsettelse.

FN-sanksjoner

I henhold til FN-sanksjoner som ble innført etter tester av atomvåpen i 2006 og 2009, har Nord-Korea ikke lov å utføre rakettester.

En vellykket oppskyting ville markere at Nord-Korea har gjort framgang i arbeidet med å utvikle en langtrekkende rakett som kunne bære atomstridshoder.

USA og andre vestlige land mener at oppskytingen i virkeligheten er en kamuflert prøveoppskyting av en slik rakett, i klar strid med FN-sanksjonene. De vil nå drøfte en skjerping av sanksjonene.

Søker kred

Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un ønsket ifølge observatører å foreta oppskytingen så nær som mulig til ettårsdagen for faren Kim Jong-ils død.

Ifølge sørkoreanske eksperter virker det ikke som overgangen fra far til sønn går så glatt som ønsket, og at det hersker frykt i regimet for økende motstand.

De mener oppskytingen av en rakett derfor også hadde som formål å øke Kims troverdighet mens han forsøker å sikre grepet om landet.