Direktoratet for nasjonale kriser i Manila greide fredag ikke å komme i kontakt med de katastroferammede områdene Guiuan og Tacloban øst i landet. Teleforbindelsene var brutt, og mange steder var det strømløst, fortalte direktoratets leder Eduardo del Rosario.

— Mangelen på kommunikasjon er det store problemet nå, forklarte del Rosario, ifølge nyhetsbyrået DPA.

— Men vi håper å få noen oppmuntrende meldinger når forbindelsene er gjenopprettet, tilføyde han.

Ingen kontakt med nordmann

Erlend Johannesen fra Trondheim driver barnehjemmet Streetlight i den filippinske havnebyen Tacloban, og han var sist i kontakt med kolleger og familie hjemme i Norge natt til fredag.

— Vi mistet kontakten med ham mellom klokken halv ett og ett og har fortsatt ikke fått kontakt med noen der. Tyfonen Haiyan har tatt knekken på mobilnettet, forklarer nestformann i Streetlight Norge, Robert Hoven, til NTB fredag kveld.

Johannesen skal imidlertid være godt forberedt på tyfonen.

— Han hadde sammen med barn og ansatte på forhånd hamstret vann, diesel, ris og medisiner som etter planen vil rekke i en uke for alle som bor på barnehjemmet, forteller Sidsel Bjørnseth i Streetlight til NTB.

Sterkeste i verden

Haiyan brakte med seg vind med hastigheter på opptil 76 sekundmeter i de hardeste kastene da den kom inn over Filippinene. Den er den sterkeste tyfonen i verden hittil i år og er ifølge meteorologen Christian Herold den kraftigste som noen gang har rammet større landområder.

Værvarslere spådde fredag at Haiyan kan bli enda kraftigere når den i løpet av lørdag passerer Filippinene og fortsetter ut over Sør-Kinahavet. Derfra kan den ramme Vietnam eller Kina.

Vietnamesiske myndigheter frykter at uværet kan bli det kraftigste i landets historie og har allerede innledet evakueringer. Men samtidig er det mulig at Haiyan vil avta i styrke når den igjen kommer ut over åpent hav.

Minst tre døde

Tre mennesker er bekreftet omkommet i det voldsomme uværet på Filippinene mens en fjerde er meldt savnet, meldte nyhetsbyrået AFP fredag kveld. Over 718.000 var evakuert fra sine hjem i kystområdene som ble rammet da Haiyan feide inn over den filippinske kysten på fem ulike steder.

En to år gammel gutt døde da han ble truffet av lynnedslag i byen Zamboanga på øya Mindanao sør i landet. En 15-åring i provinsen Masbate i de midtre delene av Filippinene og en 56 år gammel mann i byen Lingig i sør døde begge av strømstøt fra nedfalne kraftledninger.

Skoler, forretninger og kontorer holdt stengt i de tyfonrammede provinsene Øst-Samar, Leyte, Cebu og Ilolio. Trafikken med fly og skip ble innstilt, og flere tusen reisende satt fast på flyplasser og i havner.

En mor og hennes barn søker ly etter at tyfonen Haiyan har rammet byen Cebu i de midtre delene av Filippinene, der de materielle ødeleggelsene fredag var svært store. Myndighetene slet med å skaffe seg oversikt over skadene. Minst tre mennesker var meldt omkommet.
Zander Casas / Reuters / NTB scanpix
Frivillige pakker nødhjelp som skal bringes ut til ofre for tyfonen Haiyan i Filippinene. Minst tre mennesker er omkommet og over 718.000 evakuert i det voldsomme uværet. Det hadde fredag kurs mot Sør-Kinahavet og kan senere komme til å ramme Vietnam eller Kina.
Romeo Ranoco / Romeo Ranoco / Reuters / NTB scanpix
Norske Erlend Johannesen fra Trondheim driver et barnehjem på Filippinene. Familien og kollegene har ikke hatt kontakt med ham siden tyfonen Haiyan rammet landet natt til fredag.
Streetlight Norge / NTB scanpix