Tildelingen ble kunngjort av Karolinska Institutet i Stockholm mandag, og kom ikke overraskende. Den svenske vitenskapsjournalisten Karin Bojs påpeker at Rothman, Schekman og Südhof nylig ble belønnet med Laskerprisen, som også henger svært høyt.

De tre får nå nobelprisen for sin kartlegging av transporten av molekyler inne i cellene og ut fra cellene, forklarer den svenske professoren Klas Kärre.

— Denne kartleggingen har ennå ikke ført til dramatiske nye behandlingsmetoder for de store folkesykdommene, tilføyer han.

— Gjennom sine oppdagelser har Rothman, Schekman og Südhof avslørt de utsøkt finstemte kontrollsystemene for transport og levering av nyttelast i cellene, heter det i begrunnelsen for tildelingen. Årets medisinpris er på 8 millioner svenske kroner.

De tre prisvinnernes forskning handler om små «pakker» som kalles vesikler, og som er en form for mikroskopiske beholdere der ulike stoffer kan lagres og eventuelt transporteres. Årets tre prisvinnere har tatt for seg hver sine sider ved dette medisinske maskineriet.