Terroristene som stormet In Amenas-anlegget i Algerie onsdag møtte nærmest ingen motstand, trass i at algeriske soldater bevokter området.

Det får flere til å anta at gisseltakeren hadde hjelp fra innsiden.

— De hadde lokal hjelp, det er jeg sikker på. Kanskje fra sjåfører eller sikkerhetsvakter, som hjalp dem inn i anlegget, sier Anis Rahmani, redaktør for den algeriske avisa Ennahar, som er blitt brifet av tjenestemenn.

Algeriske kilder opplyser at ved tidligere anledninger har avdekket at islamistiske opprørere har klart å få sine egne ansatt av internasjonale energiselskaper. Det kan også ha vært tilfellet In Aménas, sier en kilde til Reuters.

- All slags utstyr

Ansatte som har klart å flykte beskriver hvordan gisseltakerne beveget seg rundt på anlegget som om de hadde god kjennskap det.

Tidligere ansatte ved In Aménas, som ligger inntil klipper i sanddynene, forteller at det vanligvis er portforbud i området om natten. Det er dermed uklart hvordan gisseltakerne klarte å komme seg ubemerket helt fram til anlegget.

En tidligere medlem av regjeringsapparatet i Algerie antyder at soldatene som skulle bevokte anlegget har sovet på vakt.

— De har all slags kamera- og overvåkingsutstyr. Gisseltakerne kom kanskje akkurat på rett tid, ved femtiden om morgenen, sier kilden til Reuters.

- Skjer alltid

Også han antyder at gisseltakerne hadde hjelp fra innsiden av leiren:

— Blant 700 algeriere, så er jeg sikker på at de kunne finne et par som ville samarbeide. Det skjer alltid.

Lederen for gruppen Saharas sønner for islamsk rettferdighet, Lamine Boucheneb, alias Taher, som skal ha blitt drept under gisselaksjonen, har lenge nøret opp under misnøye blant lokalt ansatte over at utlendingene stikker av med de best betalte jobbene.

Det var natt til lørdag uklart hvor mange gisseltakere og gisler som er igjen inne i anlegget In Aménas.