Brexit-general går av som partileder

UKIP-leder Nigel Farage trekker seg, melder flere britiske medier.

Publisert Publisert

TREKKER SEG: Parlamentsmedlem Nigel Farage er leder for det EU-kritiske partiet UK Independence Party (UKIP). Nå trekker han seg. Foto: Neil Hall, Reuters

  • NTB
  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På en pressekonferanse i London mandag formiddag annonserte lederen for det innvandrings— og EU-kritiske partiet UKIP at han trekker seg som partileder.

— Målet mitt har vært å få Storbritannia ut av EU. Det var det vi stemte for i folkeavstemningen, og nå føler jeg at jeg har gjort mitt. Det er rett å tre til side, sier Farage til pressen i London og lover uansett å følge skilsmisseforhandlingene mellom EU og Storbritannia som «en hauk».

- Jeg vil ha livet mitt tilbake

Farage var en av hovedmennene bak Brexit-kampanjen. I en folkeavstemning 23. juni i år stemte et flertall av britene for å forlate EU.

— Da Brexit-kampanjen pågikk, sa jeg: «Jeg vil ha landet mitt tilbake». I dag sier jeg at jeg vil ha livet mitt tilbake, sa Nigel Farage, ifølge BBC.

  • Les også: - Brexit vil gi en dominoeffekt
    UKIP-lederen sa videre at han følte at han «hadde gjort sitt», og føyde til at det britene trenger nå er en «Brexit-statsminister».

Det er andre gang Farage prøver å gå av som leder. I fjor ombestemte han seg etter at han ikke klarte å vinne et sete i Parlamentet i London, men denne gangen sier han det er for godt.

Farage er en omstridt og høylytt politiker som fra benkeradene i EU-parlamentet har gjort seg bemerket med flere kontroversielle kommentarer. Og han var svært aktiv i kampen for å få flertall for for å gå ut av EU i folkeavstemningen.

— Dette er ikke det siste landet som ønsker seg ut av EU, sier han etter tidligere å ha erklært at «EU dør».

Mannefall etter Brexit

Det noe overraskende resultatet av folkeavstemningen 23. juni medførte at statsminister David Cameron varslet at han vil gå av som landets øverste politiske leder, og som leder for det konservative partiet.

Tidligere London-ordfører Boris Johnson var en av favorittene til å ta over, men i forrige uke meldte han at han ikke kom til å stille til valg som ny partileder.

Dermed står valget trolig mellom Theresa May og Michael Gove.

Også partiet på andre siden av den ideologiske skalaen sliter med intern uro i kjølvannet av folkeavstemningen. Labour, det britiske arbeiderpartiet, er i krise.

Leder Jeremy Corbyn er under sterkt press. Et stort flertall av partiets parlamentarikere stemte i forrige uke for å fremme et mistillitsforslag mot Corbyn.

Labour-lederen har enn så lenge ikke tenkt å gi etter for presset om å gå av.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Sjokkbølgjer på dei britiske øyene

  2. Britenes EU-utmelding utfordres av søksmål

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…