Ifølge den danske avisa trenger man bare å kjenne nummeret til telefonen for raskt å kunne finne ut hvor den befinner seg.

Information har fått Karsten Nohl, som er forskningssjef hos it-sikkerhetsfirmaet SRLabs i Tyskland, til å teste sikkerheten hos flere danske mobiloperatører.

Overvåking

Hos de to operatørene TDC og Teleselskabet 3 fant han en alvorlig sikkerhetsbrist som gjør det mulig for hvem som helst å se hvor mobiltelefonene befinner seg. Det åpner for overvåking og misbruk.

TDC erkjenner at de har et problem og opplyser til Information at de nå jobber med å tette sikkerhetshullet.

Sikkerhetshullet er bare ett av flere problemer i det signalsystemet som mobilnettverk verden over benytter for å kommunisere med hverandre, mener Nohl.

Kan avlytte

En annen sikkerhetsbrist gjør det ifølge ham også mulig å avlytte mobilsamtaler, men dette har han ikke testet i Danmark.

Mens det tidligere bare var mobilselskapene selv som hadde adgang til signalsystemet SS7, er det i dag også mulig for andre å få tilgang til systemet.

Tilbyr seg å spore

Washington Post har tidligere avslørt hvordan private sikkerhetsselskap som følge av systemsvikten har tilbudt seg å spore personer på oppdrag for myndighetene i flere land.

— Ondsinnede personer angriper rutinemessig dårlig beskyttede teleoperatører via internett, konkluderte Philippe Langlois i det franske IT-selskapet P1 Security nylig.