Ansbach-angriper sverget troskap til IS

Den 27 år gamle syriske asylsøkeren som sprengte seg i Ansbach søndag, sverget troskap til IS. Hjemme hos mannen er det funnet materiale som kunne blitt brukt til å fremstille flere bomber.

EKSPLOSJON: Gjerningsmannen skal være den eneste døde i eksplosjonen. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det er funnet en video der den syriske asylsøkeren som sprengte seg i Ansbach, sverger troskap til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, opplyser delstatsmyndighetene i Bayern.

– Ifølge denne videoen er det ingen tvil om at angrepetvar et terrorangrep med en gjerningsmann med islamistiskoverbevisning, sier Tysklands innenriksminister Joachim Herrmann.

Videoen ble funnet på den avdøde 27-åringens telefon.

I videoen kunngjorde syreren også et «hevnangrep mot tyskere fordi de sto i veien for islam», sier innenriksministeren. Han opplyser også at politiet har pågrepet én person i forbindelse med angrepet, en person de mener kan ha vært medskyldig.

Tidligere innlagt på psykiatrisk

Hjemme hos den avdøde 27-åringen er det funnet bombemateriale, blant annet bensin og flere typer kjemikalier. Det er også funnet «voldelige videoer» hjemme hos mannen.

Hermann opplyser at 27-åringen kom til Tyskland for to år siden og søkte asyl. Søknaden ble avslått for ett år siden, men mannen hadde fått midlertidig opphold i Tyskland og bodde i en kommunal leilighet.

Mannen skal ha forsøkt å ta sitt eget liv to ganger tidligere, og han har derfor vært innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Les også:

Les også

Gravid kvinne drept med machete

Ingen livstruende skadd

27-åringen var den eneste som døde da han sprengte seg selv ved inngangen til en utendørskonsert i Ansbach like etter klokken 22 søndag.

Tolv personer ble såret. Tilstanden beskrives som alvorlig for tre av dem, men ingen skal være livstruende skadd.

Ifølge visepolitimester Roman Fertinger ble det sikret spor og tatt opp vitneforklaringer natt til mandag.

Politiet vet foreløpig ikke hvilket miljø den antatte gjerningsmannen tilhørte eller hvordan han har fått tak i sprengstoff.

Avvist

Ifølge de første meldingene fant eksplosjonen sted i en vinbar i sentrum av Ansbach, men ordføreren sier det skjedde ved inngangen til en utendørskonsert der det var 2.500 mennesker til stede. Mannen forsøkte å komme seg inn på konserten, men ble avvist fordi han ikke hadde billett.

En polititalsmann sier gjerningsmannen hadde en ryggsekk. Politiet tror han hadde bomben skjult i denne sekken og at han handlet alene.

Flere angrep

Det pågår for tiden en musikkfestival i Ansbach, og det er mange tilreisende i byen.

Bayern og Tyskland har den siste tiden vært åsted for flere oppsiktsvekkende angrep. Fredag kveld ble ni personer skutt og drept i München av en 18-åring som deretter tok sitt eget liv.

I Würzburg angrep en 17 år gammel gutt flere togpassasjerer med øks og kniv sist mandag, og søndag kveld ble en kvinne drept med machete i byen Reutlingen i Bayerns nabodelstat Baden-Württemberg.

Angrepet i Ansbach er det fjerde i Tyskland den siste uken.

Publisert
  1. Tyskland
  2. Terror
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. 16 år gammel gutt pågrepet

  2. Naboer til gjerningsmannen: - Han var rolig og likte dataspill

  3. Flere ofre er identifisert

  4. Krav om strengere våpenlover i Tyskland

BT anbefaler

Her har eierne store planer: – Det skal bli det motsatte av Myrkdalen

Tiden er snart over for ungdomsherberget på Mjølfjell. Nå jobber eierne med investeringer på flere titalls millioner som…

LES SAKEN