Tysk småby i sorg etter flystyrten

Det blir ingen vanlig skoledag ved Joseph-König-Gymnasium. 16 pulter står tomme.

Publisert Publisert

SØRGENDE: Skoleelever og pårørende samlet seg i går kveld på skolen i Haltern am See i sorg over de omkomne fra flyulykken. FOTO: SASCHA SCHUERMANN

  • Ingeborg Moe
  • Eystein Røssum
  • Joachim Bacha
  • Christina Pletten
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Flagget henger på halv stang i den tyske byen Haltern am See nordvest i Tyskland. Byen mistet 16 skoleelever og to lærere i den tragiske flystyrten tirsdag. Alle de 150 om bord mistet livet da Airbus-flyet styrtet på vei fra Barcelona i Spania til Düsseldorf i Tyskland.

Ordene «i går var vi mange, i dag er vi alene» var malt med hvite bokstaver på en treplate foran bordtennisbordet på skolen. Flere kors og små, tente lys, fylte bordet. De ble tent på ny da elever ved Joseph-König-Gymnasium kom til skolen i morgendisen onsdag, skriver Aftenposten.

«Hvorfor?» Står det på en plakat foran skoletrappen, som er fylt av stearinlys. I morgentimene kom elevene ut i puljer foran trappen for å tenne nye lys. De holdt rundt hverandre i taushet.

Mistet en skoleklasse

16 tiendeklassinger og to lærere fra skolen var om bord i Germanwings-flyet som styrtet i Provence i Frankrike tirsdag.

På skolen skal elevene ha en fellessamling i skolens auditorium, snakke sammen og få psykologhjelp. Tapet av en skoleklasse er et sjokk for den lille byen Haltern am see. Folk er tause og har vanskelig for å forstå hva som har skjedd.

PLAKAT: Sørgende elever samlet seg rundt blomster og lys i morgentimene. Foto: Ingeborg Moe

— Elevene er her for å snakke sammen, være sammen. Hvor lenge de blir her, vet jeg ikke, sier politiets talskvinne Ramona Hørst.

Hun tror ikke det blir vanlig skoledag i morgen heller. Det er bare én videregående skole i denne byen.

Skoleelevene hadde vært på en ukes utveksling i den spanske byen Llinars del Valles i Catalonia. Der hadde de bodd hos spanske vertsfamilier, som ifølge byens ordfører er i sjokk etter å ha fått nyheten om flystyrten.

Hjelp av kriseteam

Onsdag morgen kom han til skolen for å være med på fellessamlingen. Ordføreren var synlig preget av katastrofen.

— Dette er den mørkeste dagen i vår bys historie. Det er et sjokk, dette er det verste man kunne forestilt seg, sier ordfører Bodo Klimpel til den tyske avisen Halterner Zeitung.

Haltern am See ligger i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Regionens skoleminister, Sylvia Löhrmann, sier til Halterner Zeitung at de like etter flystyrten ble klar over at deres elever var om bord på flyet.

Foreldre og elever ved skolen har fått hjelp av et kriseteam bestående av prester og psykologer, ifølge Klimpel. Kirken St. Sixtus i byen er åpnet for sørgende, og det vil også holdes en minneseremoni der tirsdag kveld.

Skolen har avlyst all undervisning onsdag, men opplyser om at det vil bli arrangert en fellessamling i skolens auditorium på dagtid.

Biskopen trøstet elever

Selv biskopen hadde problemer med å finne de rette ordene da elever og lærere ved skolen Joseph-König mintes sine 18 ofre for flykatastrofen i Frankrike.

SAMLES: Elever utenfor skolen Joseph-König-Gymnasium i den tyske småbyen Haltern am See. Foto: Ingeborg Moe

— Jeg ble invitert for å si noen ord til elevene og lærerne om sjokk, medfølelse og solidaritet, sier biskop Dieter Geerlings til NTB etter minnemarkeringen på den hardt rammede skolen i den nordvesttyske byen Haltern.

— Selv jeg som er biskop, mangler ord, sier Geerlings, som er hjelpebiskop i det romersk-katolske bispedømmet Münster i Nordrhein-Westfalen.

Han forsøkte å trøste elevene. Men han vil ikke prøve å forklare tragedien, spesielt siden omstendighetene rundt flyulykken fortsatt er så uklare.

— Vi kan ikke snakke om at alt dette er Guds vilje. Først og fremst er vi alle rammet. Nå er det tid for å sørge. Etter talene var det mange elever som omfavnet hverandre, gråt og felte tårer, forteller han.

- Har rammet alle

Tirsdag kveld samlet innbyggerne i byen seg utenfor skolen. Rundt 100 personer tente lys og la ned blomster ved skolen der de 16 skoleelevene gikk i tiende klasse. Flere hundre ungdommer trakk til domkirken for å delta i en markering der. De holdt rundt hverandre og gråt, mens hundrevis av stearinlys brant inne i kirken.

- Vi er en liten by. Vi har ett gymnasium. Sorgen har rammet alle, sier to tenåringsmødre til NTB utenfor kirken.

- Det var helt fullt, det var helt stille. Så leste de opp navnene, og jeg kjente flere av dem. Barna mine kjente flere av dem, sier en av dem.

Spanske og tyske pårørende strømmet tirsdag kveld til flyplassen El Prat i Barcelona og Düsseldorf internasjonale lufthavn, der flyet var ventet å lande, for å få informasjon.

Dansk UD har bekreftet at en av deres statsborgere satt på flyet. Det norske utenriksdepartementet har foreløpig ingen informasjon som tilsier at det var nordmenn om bord, men jobber onsdag morgen fremdeles med å komme til bunns i saken.

Tror ikke det skyldtes været

Franske etterforskere håper i dag å finne svar på hvorfor flyet fra tyske Germanwings styrtet i Alpene tirsdag. Pensjonert flyger og tidligere leder i Flyoperativt Forum, Per Gram, sier til NTB at ulykken må ha skjedd veldig brått og vært svært dramatisk.

Han tror ikke værforholdene kan ha forårsaket flystyrten.

Les også

- Svært vanskelig å hente ut ofrene

— Jeg tror ikke værforholdene var slik i den høyden - 38.000 fot - at det kunne forårsaket en ulykke. Riktignok kan det være litt turbulens, spesielt over Alpene, men da gjerne i lavere høyder. Dersom været skulle ført til noen problemer, må det i så fall ha vært ising, men det var ikke varslet, sier han.

Gram bemerker at nedstigning på nær 5000 fot i minuttet fra 38.000 fot og ned til 6000 fot der flyet havarerte, er svært krapp.

— Flyet vil ikke se ut som det flyr horisontalt for å komme over fjell eller lignende, men i en veldig bratt vinkel. Det er kjente symptomer på oksygentap i cockpit som flygerne har trent på.

Utfordrende arbeidsforhold

Ifølge den franske avisen Le Figaro, vil identifiseringen av de døde i flyvraket begynne i dag.

- Det kommer til å ta dagevis å hente ut ofrene og vrakrestene, sier politibetjenten Jean-Paul Bloy til Reuters fra ulykkesstedet.

Området hvor flyet styrtet er på 2700 meters høyde. De første bildene av ulykkesstedet viser et nærmest pulverisert flyvrak spredt utover fjellveggen.

- Dette er et område som er dekket av snø og utilgjengelig for kjøretøy, sier den franske transportministeren Alain Vidalies til lokale medier.

Andre på tre måneder

Ulykkesflyet var av typen Airbus A320, som regnes som en svært sikker flytype. Flystyrten i alpene er imidlertid andre gang på tre måneder at flytypen er involvert i en ulykke.

I romjulen mistet 162 mennesker livet da et AirAsia-fly av samme type styrtet i havet utenfor Borneo i Sørøst-Asia.

Den gang ba flyet om tillatelse til å klatre til 38.000 fot for å komme over et stormfelt, før det styrtet.

Siden flytypen ble lansert på 80-tallet, har 799 mennesker omkommet i ulykker med flyet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Her fantes det ingen overlevende

  2. Flytypen i to krasj på tre måneder

  3. Flyver: - Et veldig pålitelig fly

  4. Styrtet 9500 meter på ti minutter