Hillary Clinton valgt til demokratenes presidentkandidat

Det demokratiske partiet har valgt Hillary Clinton som sin kandidat til høstens presidentvalg i USA. Hun er den første kvinnelige presidentkandidaten fra ett av de store partiene i USA.

Hillary Clinton ble tirsdag stemt fram som demokratenes presidentkandidat. Her er hun fotografert sammen med sin visepresidentkandidat Tim Kaine. Foto: Scott Audette / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det var allerede på forhånd klart at Clinton kom til å vinne avstemningen, men verken hun eller motkandidat Bernie Sanders hadde samlet nok stemmer i nominasjonsvalgene og -møtene til å sikre seg flertall. Men Clinton fikk som ventet støtte fra et stort flertall av de såkalte superdelegatene — drøyt 700 folkevalgte og høytstående partimedlemmer som har stemmerett på landsmøtet, men ikke er bundet av noe mandat fra delstatene.

Til sammen sikret hun seg dermed det nødvendige flertallet på minst 2.383 stemmer på landsmøtet. På landsmøtets siste dag, torsdag, skal Clinton tale til de flere tusen landsmøtedeltakerne. Det er også da hun formelt gir beskjed om at hun aksepterer nominasjonen. Det var delstaten South Dakota som fikk æren av å gi Clinton stemmene som sikret nominasjonen.

Ras i Gudvangen:

Les også

E16 i Gudvangen sperret av kampesteiner

Patriotisme

I likhet med stemmetellingen på republikanernes landsmøte, startet hver delegasjon sitt innlegg med en solid dose lokalpatriotisk selvskryt. De ramset opp alt fra ekspresidenter og ledende universiteter til den beste pizzaen og den beste whiskeyen i hele USA.

Noen kom også med politiske innlegg på sitt områdes vegne, som da hovedstadsregionen District of Columbia introduserte seg selv som USAs blivende 51. stat.

Les også:

Les også

Michelle Obama: - Vi må gjøre alt for å få Clinton valgt

Nesten alle refererte til Clinton som «USAs neste president» da de leste opp sine stemmer til den tidligere utenriksministeren. Men selv om avstemningen setter et endelig punktum for Bernie Sanders' forsøk på å bli partiets presidentkandidat, så var det ikke alle som var klare til å legge buingen helt til side mens stemmene ble lest opp. For øvrig var storebroren til Sanders, Larry, i salen og avga sin stemme som delegat for demokrater bosatt i utlandet.

Noen Sanders-tilhengere forlot salen etter avstemningen for å holde en demonstrasjon i et pressetelt i nærheten.

Kan bli første kvinne på toppen

Dersom hun blir valgt i november, blir Clinton USAs første kvinnelige president i januar neste år, nesten 238 år etter at George Washington ble innsatt som den første presidenten i et uavhengig USA etter løsrivelsen fra Storbritannia.

Clinton har allerede bodd i Det hvite hus i åtte år som førstedame mens ektemannen Bill var president fra 1993 til 2001. Deretter var hun senator for New York i åtte år. I 2008 måtte hun gi tapt mot Barack Obama i nominasjonskampen, men satt som utenriksminister i Obamas første presidentperiode.

Motkandidat Donald Trump ble nominert da republikanerne holdt sitt landsmøte forrige uke.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Legen Rune Larsen (60) var sikker på at han skulle kokes da han ble innlagt på sykehuset

Infeksjonen er kraftig. Rune Arild Larsen innser at han må komme seg på sykehus.

Mest lest akkurat nå

  1. Fire koronapasienter innlagt på Haukeland - to får intensivbehandling

  2. Det skulle bare være et skoleprosjekt. Så ble det alvor.

  3. Da foreldremøtet startet, lurte Andrine på om hun var på «skjult kamera»

  4. «Eg forstår ikkje kvifor Bjarte ikkje kan vera i arbeid, når han kan stå slalåm»

  5. Skyller du kosten i vasken etter at du har malt? Da bør du lese denne saken.

  6. Det er særlig én regel gjestene sliter med å følge