Frykter større motsetninger i Frankrike

Muslimske organisasjoner ber om fransk samhold etter Paris-angrepene. For noen frykter terroren skal avle mer splittelse, motsetninger og hat.

BLOMSTER OG LYS: Bildet er fra ett av åstedene for Paris-terroren. Nå forteller muslimer, spesielt unge, om frykt for større motsetninger og hat.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg er fransk. Jeg er muslim. Og det der, det har ikke noe med islam å gjøre, sier en mann og peker på kafeen Le Carillon der 14 mennesker ble skutt og drept fredag kveld.

— Det der er bare galskap, sier mannen som kun kaller seg Hider.

Kafeen er stamstedet hans, og nå står han sammen med naboer og lokalmiljø og prøver å forstå hva som skjedde fredag kveld da 129 mennesker ble drept i Paris.

Den islamistiske ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for ugjerningen. Og mens president François Hollande har svart med å love nådeløs kamp mot terrorisme, spør noen av Frankrikes rundt fem millioner muslimske innbyggere seg hva angrepet vil bety for dem.

Spesielt unge muslimer forteller internasjonale medier om frykt for større motsetninger og hat.

Reaksjon

— Jeg regner med jeg kommer til å snakke om en motreaksjon om noen få uker. Vi vet at det kommer til å skje, at vi må håndtere det og streve med det, sier Samia Hathroubi ved Stiftelsen for etnisk forståelse FFEU.

— Det skjedde etter 11. september-angrepet i USA, det skjedde etter Charlie Hebdo-angrepet, det vil skje igjen. Og jeg frykter i en større skala, sier Hathroubi, som selv er franskfødt muslim med røtter i Tunisia.

Al Jazeera siterer Fransk fellesskap mot islamofobi (CCIF) på at antallet angrep mot muslimer steg betydelig de seks månedene som fulgte terrorangrepene i Paris i januar. Det samme gjaldt tilfeller av vandalisme og ødeleggelse.

Fordømmelse

Svaret fra en rekke muslimske organisasjoner på fredagens terror var å fordømme angrepet og be Frankrike stå sammen.

— Kun enhet vil bekjempe denne barbariske terrorismen, het det fra paraplyorganisasjonen UOIF.

Hathroubi mener terroristenes mål er å så splittelse i den enheten.

— De har lagt en felle. Jeg er redd de skal klare å så tvil hos flere som kommer til å se potensielle terrorister i alle muslimer, sier hun.

— Slik splitter de samfunnet, fremmedgjør og setter den muslimske befolkningen på siden av det franske samfunnet. Og da vinner de, lyder advarselen.

Tjene

Hathroubi mener Nasjonal front på ytre høyre fløy til slutt kommer til å tjene på situasjonen.

Partileder Marine Le Pen har ifølge AFP gått hardt ut med krav om at islamistiske organisasjoner skal forbys og radikale moskeer stenges.

Hun gjør det allerede sterkt på målingene, og ledere ellers i Europa vil følge nøye med på hvordan de utvikler seg i kjølvannet av nok et terrorangrep. Innvandrings- og islamkritiske partier er på fremmarsj i flere land.

— Marine Le Pen har aldri vært så sterk som hun er nå. Ideene hennes finnes nå overalt i politikken og samfunnet, mener Hathroubi.

— Hun vinner allerede.

Publisert
BT anbefaler

– Jeg kunne vært et annet sted i dag om noen hadde fanget meg opp

– Hadde noen fanget meg opp i en tidlig fase, ville jeg kanskje vært på et annet sted i dag, sier Cecilie Baldersheim.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Jakter knivmann: – Vi har rykket ut med en del ressurser

  2. Ungdomsskole sperret av etter hærverk, elever sendt hjem

  3. Dobbel dose trøbbel for hotellsjef. – Tristeste som finnes.

  4. Arnanipatunnelen åpnet igjen

  5. Etter samtalen med Nav dro Emely til nærbutikken. Siden har hun vært der.

  6. – Det finnes et langt bedre tiltak enn makspris på strøm