Lettelse etter regn over skogbrannene i Australia

Det regnet over deler av de skogbrannrammede områdene øst i Australia torsdag, og det er mer vått vær i vente.

Publisert Publisert

GODE NYHETER: Det er varslet mer nedbør de neste dagene. Her jobber skogsarbeider Dale McLean med en branngate for å hindre spredning i Bodalla i New South Wales i Australia. Foto: Rick Rycroft, AP / NTB scanpix

  • NTB

De uvanlig intense og langvarige brannene i Australia har kunnet holde på som følge av lite regn og langvarig tørke. Myndighetene i landet her derfor sett frem til en uke med regn i håp om at nedbøren kan dempe brannfaren.

Les også

Hemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene i Australia

– Avlastning

I delstaten New South Wales, der mange av de verste brannene har herjet, var det en god del nedbør i noen brannområder torsdag, opplyser det lokale meteorologiske instituttet.

– Det blir avlastning for mange brannmannskaper i delstaten, skriver brannvesenet i en post på sosiale medier.

Brannvesenet påpeker at regnet ikke vil slukke brannene, men at det vil dempe brannen og hindre spredning.

Bedre luft

Før regnet var det 30 skogbranner ute av kontroll i New South Wales, den mest folkerike delstaten i Australia.

Røyk fra skogbrannen la seg som et kvelende teppe over Melbourne i Victoria mandag til onsdag. Blant annet ble kvalifiseringen til Grand Slam-turneringen Australian Open utsatt. Tordenvær med kraftige regnbyger klarnet opp røyken seint onsdag. Regnværet beveget seg deretter østover mot brannene som herjer sør i delstaten.

– Uværet har forbedret luftkvaliteten i store deler av delstaten, opplyser miljøverndepartementet i Victoria.

28 døde

Det er ventet mer regn de neste dagene. Om varselet slår til, blir det den lengste sammenhengende perioden med regn siden skogbrannkrisen startet i september.

28 mennesker har dødd som følge av brannene, over 2000 hjem er tapt og et 100.000 kvadratkilometer stort område er svidd av.

Publisert