Verdens mest ekstreme bilturer

Glem Route 66, her er kjørerutene for deg som søker adrenalin og eventyr.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Drømmer du om å sette deg bak rattet, spenne foten på gasspedalen og la kontinentet passere i sakte film? Lonely Planet har satt sammen en liste over bilturer som appellerer til eventyrlysten hos de mest fryktløse av oss, og som lover å fylle kroppen med adrenalin.

Karakoram Highway, Pakistan og Kina

Karakoram Highway er en hundre år gammel motorvei, og var i sin tid en del av den berømte Silkeveien. Strekningen på 1200 kilometer åler seg gjennom den mektige fjellkjeden Karakoram Range. På veien passerer du noen av verdens mest bemerkelsesverdige fjellandskap.

riks000514356-gmLpzOQX16.jpg

Sprengt ut gjennom det mest utfordrende landskapet på jorden, er Karakoram Highway et stykke ingeniørkunst, men også en påminnelse om de mer enn 1000 livene som gikk tapt under byggingen.

Kjøreruten starter i Abbottabad (nær Islamabad) i Pakistan og ender opp i Kashgar i Kina. Det anbefales å legge turen til våren (mai-juni) eller tidlig på høsten (september-oktober) fordi deler av veien er stengt om vinteren på grunn av snøfall.

Canning Stock Route, Australia

Historiske Canning Stock Route åler seg gjennom Australias robuste landskap rammet inn av rød sand så langt øyet kan se. Villmarken langs denne ruten, er en hver moderne oppdagelsesreisendes drøm. Canning Stock Route er en av verdens mest avsidesliggende veier. Langs denne ørkenlagte ruten får du et møte med de gamle ørkenstammene Tjurabalan, Ngurrara, Martu og Birriliburu som bor her i Australias vestlige ørken. Her vil du få et berikende glimt inn i den fascinerende kulturen denne regionen har å by på.

Ruten strekker seg fra Wiluna til Halls Creek iWestern Australia. Det anbefales å legge turen til de kjøligere månedene fra mai til september.

Det tar minst 18 dager å fullføre ruten. Det finnes fem lokalsamfunn hvor du kan fylle på drivstoff og kjøpe forsyninger underveis, men for det meste av reisen handler det ganske enkelt om deg og den australske ørkenen. Reisen krever mye planlegging i forkant.

North Yungas Road, Bolivia

Strekningen har ikke fått klengenavnet «Camino de la Muerte» (Death Road) for ingenting. Bolivias beryktede rute fra La Paz ned i regnskogen i clad Yungas-regionen, er en svimlende nedstigning fullt av skremmende krappe svinger. På den ene siden har du selve klippen og på den andre siden ser du rett ned i noen dramatiske stup. Veien er beryktet for trafikkulykker. 2007 gjennomførteden bolivianske regjeringen en rekke utbedringer, hvor de blant annet bygget en ny vei som unngår mye av den opprinnelige strekningen. Til tross for, eller kanskje på grunn av sitt rykte, har den gamle ruten blitt en turistattraksjon i seg selv.

Ruten går fra La Paz til Coroico. På grunn av sikkerhetsmessige hensyn, er det best å unngå regntiden fra midten av desember til begynnelsen av mars.

For alle som ønsker å oppleve hamrende hjertebank langs North Yungas Road, er det beste og sikreste alternativetDeath Road Cycle. Dette er en tur for adrenalin-junkier.

Manali-Leh Highway, India

Manali-Leh Highway veksler mellom svimlende snødekte fjell og tørre høytliggende sletter. På denne svingete 490 kilometer lange motorveien får du oppleve Indias vakreste natur. Nervepirrende fjelloverganger langs strekningen kan resultere i flere hårreisende øyeblikk. Men samtidlig får du også noen av de mest utrolige fotografiske mulighetene subkontinentet kan tilby.

Begynn reisen i Manali (Himachal Pradesh) og avslutt i Leh (Ladakh). Strekningen er kun åpen i sommersesongen, cirka fra juni til midten av oktober.

På grunn av snødekke er motorveien er bare tilgjengelig for trafikk omtrent fire måneder i året. Det høyeste punktet langs ruten måler heidundrende 5420m over havet. Det anbefales derfor at du legger inn en overnatting i byen Keylong slik at du minsker sjansene for Akutt høydesyke (AMS).

Trans-Sahara Highway, Algerie, Niger og Nigeria

Dette er det ultimate ørkeneventyret. Ruten er på til sammen 4500 km, og strekker seg gjennom tre land. En biltur på Trans-Sahara Highway er en test for både temperament og fryktløshet, og det er nok derfor denne turen tiltrekker seg både den modige, den dumdristig og den sprø bilføreren. Ruten inneholder noen sikkerhetsrisikoer langs enkelte strekninger, men den virkelige attraksjonen er muligheten det gir å nyte Sahara på sitt mest fengslende.

Du kjører fra Alger (Algerie), via Niger, til Lagos (Nigeria). Legg turen til de kjøligere månedene som fra november til februar.

Dette er ikke en tur for lettvektere. Du trenger en 4WD, omfattende ørkenkjøring og mekanisk erfaring. Du må være selvforsynt med forsyninger og nødvendig utstyr. Du bør også å være oppmerksom på at du det kan ta tid å få papirene og visum som er nødvendig for denne type ekspedisjon. Vær også oppmerksom på at reisende med egne kjøretøy er pålagt via algerisk lov å ansette en lokal eskorte i Sør-Algerie og at Algerie-Niger grensen er ofte stengt for utlendinger på grunn av ustabilitet i det nordlige Niger.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

Legevakten svikta då Berit Kvalheim døydde. Det slår fylkeslegen fast.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Plan B ser ut til å bli plan A

  2. To til Haukeland etter ulykke i E16-tunnel

  3. Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

  4. Filmskaparen Øyvind Sandberg er død

  5. – Flaskepant er en fordyrende miljøsvindel

  6. 55 trengte legevakt­hjelp etter fall på glattisen