Her ble hundrevis av kvinner brent levende

Et av Edinburghs gamle hoteller byr på en blodig historie.

Publisert Publisert

Det er synlig fra hvor enn i byen du befinner deg og troner som en stolt beskytter over byen. Ærverdige og majestetiske Edinburgh Castle, som er bygget på toppen av en sluknet vulkan, påstås av mange å være verdens vakreste slott.

Og om du en solskinnsdag står midt i den store byparken Princes Street Gardens, og kikker opp mot steinslottet fra 1100-tallet som ruver over byen, må de fleste si seg enige.

Plusser du på en lang og til tider grusom historie, arkitektur som har gjort at nesten hele byen ligger på UNESCOs verdensarvliste og en folkearv som er rik på litteratur, kunst og kultur, ja da er det kanskje ikke så rart at Edinburghs gater og smug har vært inspirasjonen bak litterære figurer som både Sherlock Holmes, Harry Potter og Dr. Jekyll and Mr. Hyde.

oppslag_edinburgh6_542013a-gSzhq1nv_Q.jpg

Edinburghs blodig historieI dag er Edinburgh Castle den desidert største turistattraksjonen i byen, og har årlig mer enn én million besøkende som lar seg fascinere av glitrende kronjuveler, nifse fengselsceller og slottets lange og blodige historie. Faktisk er det i hele Storbritannia bare Tower of London som høster mer besøkende per år enn Edinburgh Castle.

Bergknausen som slottet ligger på heter — som seg hør og bør - Castle Rock, og ble formet etter en vulkansk eksplosjon for omtrent 340 millioner år siden. Det har nesten siden mennesker bosatte seg i Edinburgh-området vært byens «kontrolltårn» og hjem til mange ulike slott og borger opp gjennom historien.

I flere århundrer nå har slottet vært en militær og kongelig residens, men selve slottet slik det fremstår i dag ble påbegynt på 1100-tallet av David den første.

Den politiske spenningen og de mange krigene mellom England og Skottland har nesten alltid vært sentrert rundt Edinburgh Castle, og den eller de som hadde kontroll over slottet, holdt også kontrollen over både Edinburgh og resten av Skottland. Som et resultat av dette var slottet under konstant beleiring.

Fra 1200-tallet og utover spilte Edinburgh Castle en stor rolle og var en viktig brikke i Skottlands frigjøringskrig med England. Slottet er den dag i dag en viktig del av Skottlands militære og politiske historie, og huser blant annet både de skotske kronjuvelene og krigsmuseet Scottish National War Museum.

oppslag_edinburgh2_542008a-5wL9FUBEck.jpg

Kompakt bysentrumDen aller letteste og ikke minst flotteste måten å bevege seg rundt i Edinburgh på, er til fots. Bysentrum er ikke stort, og du får med deg mye på bare et par dager i byen. Selve byen, som er hjem til i underkant av 500.000 innbyggere, er delt i to deler, kjent som Old Town og New Town, delt på midten av den lange handlegaten Princes Street, og den store byparken, Princes Street Gardens.

I Old Town er hovedattraksjonen er Edinburgh Castle, the Palace of Holyrood House — som i dag er den britiske kongefamilien sin offisielle residens i Skottland - og gaten som løper mellom de to slottene, the Royal Mile. Alle disse ligger sør for handlegaten Princes Street, i det som opprinnelig var byen Edinburgh før New Town ble grunnlagt på 1700-tallet, da Old Town var blitt så skitten og overfylt at det rett og slett var blitt helsefarlig å bo der.

New Town ble til midt i den georgianske perioden, og er derfor hjem til mange flotte hus- og bygningsfasader fra nettopp denne tidsepoken.

oppslag_edinburgh7_542012a-8345DQqsqU.jpg

Det samme gjelder de brede og åpne gatene og de mange og kvadratiske byparkene som ligger spredt utover denne bydelen. Disse parkene tilhører beboerne i nærområdet, og er ofte låst bak store porter og høye gjerder slik at turister og uvedkommende ikke kan komme seg inn.Hovedgaten her er fasjonable George Street, hvor du finner et vell av butikker, varemagasiner, barer og restauranter. Spredt utover i gatene rundt finner du flere butikker og også mange hoteller, som ofte er litt rimeligere på denne siden av byen enn på andre, til tross for at vi bare snakker om noen hundre meter i forskjell.

Ved den store plassen Andrew’s Square i New Town har det også begynt å blitt et slags shopping-distrikt. Her ligger blant annet det flotte — og eksklusive - varemagasinet Harvey Nichols, hvor du finner hele fire etasjer med designerklær, vesker og sko.

Gå deg bort

Det er nok av butikker å handle i og utesteder å spise på om du bare beveger deg langs Royal Mile, Princes Street eller George Street, men alle som har besøkt Edinburgh vil garantert anbefale deg å ta turen ut i smågater og trange smug, hvor du vil finne sjarmerende småkafeer, fantastiske delikatesse-butikker som selger lokal og kortreist mat, og ikke minst spesialforretninger hvor du kan få kjøpt ekte kilt laget på mål, strikkeklær og småvarer i kasjmir og alt du kan tenke deg med de klassiske og ikoniske skotske rutene.

Du finner også souvernir-butikker i hopetall, spesielt i gatene som løper ut fra og langs med Royal Mile. Her kan du passe på å få med deg hjem både sekkepiper og manne-skjørt.

Hvite sandstrender

Badeferie er kanskje ikke det de fleste forbinder med verken Skottland eller Edinburgh, men skulle du befinne seg i byen når været er fint og solen skinner, ja så burde du absolutt ta turen ut til de hvite sandstrendene i East Lothians, bare noen minutter med buss eller taxi fra sentrum.

Her, og spesielt i forstaden og havneområdet Leith, kryr det av restauranter som serverer deilig og lokal sjømat, og tradisjonelle puber som serverer mørkt øl og lokal ale .

Her bor du i Edinburgh

Edinburgh har mange hoteller og overnattingssteder, og prisene varierer mye. Aller billigst bor du på B&B rundt om i byen, men booker du smart kan du også bo langt flottere for ikke så altfor mange penger.

1. Tigerlily

Om du er opptatt av å bo trendy og flott bør du sjekke inn på Tigerlily. Her bor du midt i smørøyet med designbutikker og trendy barer i fleng rett utenfor hotelldøren, og kan skryte av å sove på ett av verdens 65 kuleste hoteller - ifølge Conde Nast Traveller.

Pris: fra kr 900 per rom per natt.

2. Missoni Hotel

Det er ikke måte på hvor trendy Missonis legendariske striper og sikk-sakk mønstre er, og svært mange har både puter, duftlys og håndklær signert det kjente italienske motehuset. I Edinburgh kan du sjekke inn på et helt hotell dedikert til Missonis verdenskjente farger og mønstre. Et must for alle designentusiaster.

Pris: fra kr 900 per rom per natt.

oppslag_edinburgh3_542009a-k2Beb8xVX7.jpg

3. Balmoral Hotel Det blir ikke mer luksus enn på Balmoral Hotel, som er et landemerke i Edinburgh. Hotellet, som har adresse Princes Street 1, har panoramautsikt mot både Edinburgh Castle, Scott monumentet og kjente Arthur's Seat. Her spiser du på hotellets Michelin-stjerne dekorerte restaurant og nyter å være midt i smørøyet av Skottlands hovedstad.

Pris: fra kr 1700 per rom per natt.

4. Albany Ballantrae Hotel

Albany Ballantrae Hotel ligger i bydelen som er kjent som New Town, men er likevel bare et kort spasertur unna både Princes Street, Georges Street og ikoniske Royal Mile. Her bor du i et sjarmerende georgiansk by-hus og nyter vennlig betjening, god mat og store hotellrom.

Pris: fra kr 499 per rom per natt.

5. The Witchery

The Witchery er uten tvil det mest unike og magiske hotellet i Edinburgh — om du tør å sjekke inn her. Hotellet, som ligger helt i toppen av gaten the Royal Mile og like utenfor slottsmurene til Edinburgh Castle, er plassert midt i det som er det historiske hjertet av gamlebyen, og har en både blodig og grusom historie.

oppslag_hotell_edin_542015a-YtAg_hjnuu.jpg

På 1500— og 1600-tallet ble hundrevis av kvinner brent levende på Castlehill fordi man mente de var hekser - nettopp på det stedet hvor The Witchery ligger i dag. Det går rykter om at flere kvinner ble dømt til døde for heksevirksomhet her enn noe annet sted i Skottland og England.Bygget fra 1595 som huset hotellet i dag var opprinnelig en del av hovedsetet for Church of Scotland, og palasset til Mary de Guise, moren til den mer kjente Mary Queen of Scots stod i sin tid på andre siden av gaten. Senere ble disse lokalene brukt til å huse det skotske parlamentet.

Selv inngangen til hotellet er ulik noe du har sett før. I et smug som strekker seg inn fra gaten Royal Mile finner du den trange og smale døren, hvor det i dørkarmen er risset inn initialene til Thomas Lowthian, byggets første eier. Også inne på hotellet er dekoren litt utenom det vanlige. Mørke farger, mørkt treverk og det gullbelagte taket dominerer og gjør at du føler at du trår langt bak historien når du legger oppholdet til dette hotellet.

Og om du velger å sjekke inn her når du legger turen til Edinburgh, ja da er du i godt selskap. Tidligere gjester inkluderer: Jack Nicholson, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Dannii Minogue, Dan Brown, Tilda Swinton og Vivienne Westwood.

Pris: fra kr 2100 per rom per natt.

Dette bør du få med deg

Ifølge Skottlands offisielle turistmyndigheter og deres nettside Visitscotland.com, har Edinburgh nok av severdigheter og aktiviteter å by på - både for liten og stor. Her er noen av tingene du burde få med deg om du legger storbyturen hit:

oppslag_edinburgh5_542010a-Ht7lEXddCG.jpg

1. Edinburgh Castle Det er ikke uten grunn at dette er Skottlands desidert mest besøkte turistattraksjon. Edinburgh Castle, med sin unike plassering i byen, rike historie og flotte juveler og severdigheter innenfor murene, er et must om du skulle befinne deg i byen.

Pris: £11 for voksne og £5,50 for barn. Muligheter for familiebillett.

2. Rosslyn Chapel

Noen kilometer utenfor sentrum av Edinburgh ligger denne kirken fra 1400-tallet, ble gjort enda mer kjent av forfatteren Dan Brown i hans nå både berømte og filmatiserte bok, Da Vinci Koden.

Det har i århundrer vært spekulert i historien bak det imponerende gotiske bygget, og kirken har blant annet vært knyttet til Tempelridderne. I kjelleren, som i århundrer var låst og forseglet, ble det spekulert i selveste Jesus var begravet.

3. Greyfriars Bobby

Like nedenfor Edinburgh Castle finner du i en sidegate statuen av byens mest berømte hund. Greyfriars Bobby var en terrier som da hans herre døde på 1800-tallet, tilbragte 14 år ved siden av hans grav. Innbyggere i byen måtte komme med mat og vann til den lille hunden, som satt ved sin herres grav til han selv døde.

oppslag_scotland2_542018a-I7tkmOlSZ_.jpg

4. Camera Obscura Her kan du få en fullstendig annerledes opplevelse av Edinburgh. Gjennom et gigantisk kamera, 3 linser og et teleskop prosjekteres et bilde av byen ned på et stort hvitt bord som står midt i rommet. Guiden som styrer showet snur og vender på speilet slik at du får en 360 graders tur av byen mens du samtidig får høre byens spennende historie.

5. Spøkelsestur

Ta en nattlig guidet tur i Old Town og få sett steder og fortalt historier som vil få hårene til å reise seg på både armer og bein. Her vil då bli guidet i smågater på kryss og tvers av den gamle bydelen og få høre om heksebrenning, kriger og hjemsøkte bygg. Finn ut hvordan de med pest og byller ble stengt inne i husene sine til de sultet ihjel og hvordan man på mange steder i de eldgamle bygatene har opplevd å se både spøkelser og andre overnaturlige skapninger.

brodtekst_whisky_542017a-ZAEOVtlIdN.jpg

6. Scott monumentet Midt i Princes Street Garden ligger dette storslagne monumentet som ble satt opp på 1840-tallet til minne om forfatteren og skribenten Sir Walter Scott. Om du vil nyte en unik 360 graders utsikt over byen og parken, begi deg ut på de 287 trappetrinnene som fører til toppen av dette monumentet.

7. Besøk whisky-museet

Det er ingen drikk i Skottland som har så lang og viktig historie som det whisky har. På Scotch Whisky Experience kan du få opplæring i å ikke bare like denne drikken, men også et innblikk i hvordan den fremstilles og hva det er som gjør whisky så elsket.

oppslag_sotland_542019a-irmzf7OiNk.jpg

Les også:

Denne byen kommer du til å forelske deg i

Det lønner seg ofte med pakketur

Dette hater flyvertinnen

Artikkelen har vært publisert påklikk.no.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Slik vil busstreiken ramme Bergen

Resultatet kan bli hjemmeskole for mange elever.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette er helsetoppens mest optimistiske anslag for når vi er tilbake til normalen

  2. Foreldre får ansvaret for skoletransport hvis det blir streik. Adrian vurderer å ta sykkelen fatt.

  3. – Ingvil Smines Tybring-Gjedde leverte et vitnemål det står respekt av

  4. Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

  5. – Har Åsane en sjel? Ja, og nå har den endelig fått skikkelig kåk.

  6. Kamelen dømt på alle punkter