Nå kan du dra på ferie til fengsel

Anstaltene som ble turistattraksjoner.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Vil du ha en smak av hvordan livet bak murene er? Noen av verdens mest beryktede fengsler kan i dag besøkes av turister. De fleste av dem er ikke lenger i bruk.

Fengselsanstalter har historisk sett også blitt holdt i flere former enn bak store betongmurer og sprinkelvinduer. Tilbake i tid var blant annet avsidesliggende øyer gjerne brukt som åpne arbeidsanstalter.

Under finner du listen over fengsler som kan besøkes og forlates på en og samme dag.

Robben Island, Sør-Afrika

Det kjente fengslet ligger rundt syv kilometer fra land i Table Bay, bukten som også huser Cape Town. Den 3,3 kilometer lange og 1,9 kilometer brede øya fungerte som fengsel og koloni for spedalske helt siden 1800-tallet. I nyere tid har det også vært karantenestasjon her.

Best kjent er Robben Island for å ha fengslet Nelson Mandela og flere andre politiske fanger under apartheid-regimet i Sør-Afrika. Nelson Mandela ble løslatt fra Robben Island den 11. februar 1990 og den siste fangen forlot øya for 17 år siden.

I dag er det et museum på øya som kan besøkes med båt fra fastlandet og Cape Town.

Alcatraz, San Francisco, USA

Verdens kanskje mest kjente fengsel ligger 2,4 kilometer utenfor San Francisco i California. Ofte blir Alcatraz Island referert til som ”The Rock”. De sterke havstrømmene rundt øya ga fengslet ryktet av å være umulig å rømme fra. Stedet har vært et museum i flere tiår og den siste fangen forlot øya i 1963. ”Fengselsboken” på Alcatraz har mange kjente navn, deriblant Al Capone og James Bulger. Fengslet har også spilt en rolle i en rekke bøker, filmer og TV-show.

I dag kan du besøke øya med båt fra San Francisco.

Fernando de Noronha, Brasil

Ute i Atlanterhavet utenfor Brasil ligger kanskje det vakreste fengslet som noen sinne har eksistert. Øygruppen Fernando de Noronha ble oppdaget i 1492, og Den portugisiske stat bruke hovedøya som fengsel under kolonitiden.

Fangene beveget seg fritt rundt, men etter hvert begynte de å bygge båter av trærne på øya. Det ble derfor bestemt at alle trærne skulle hugges ned. Det er grunnen til at det er så få høye trær på øya den dag i dag.

Politiske fanger ble også sendt til øya fra 1938 og helt til slutten av 60-tallet. De kan ikke ha hatt noe stort problem med å legge sine kontroversielle politiske argumenter på hylla i noen år. Øya er i dag kjent som det brasilianske ”Hawaii”, et sted alle brasilianere drømmer om å besøke.

Øya er kjent for sitt rike liv under vann og flotte strender som stadig blir kåret til Brasils beste. Øya kan besøkes med fly fra byene Recife og Natal på kysten av Brasil.

Eastern State Penitentary, Philadelphia, USA

Fengslet huset også Al Capone og åpnet i 1829 . Det var et av verdens første moderne fengsel hvor fanger ble holdt i individuelle celler. Fengslet ble designet som et vognhjul for å skape stillhet for rehabilitering av fangene.

Fengslet huser i dag et museum, kunstutstilling og du kan få guidede turer.

Four Seasons Istanbul, Tyrkia

Til tross for at det nå er del av en hotellkjede, var Four Seasons Sultanahmet i Istanbul et lite bekvemt fengsel for hundre år siden. Med utsikt over ”Det Gyldne Horn” og Marmarahavet, hadde fangene utsikten. Fasilitetene er nok likevel mer komfortable i de 65 luksuriøse rommene som befinner seg i det gamle fengslet i dag.

At hotellet var en fengsel er likevel lagt vekt på i designet.

Tuol Sleng, Kambodsja

Tuol Sleng museet i Phnom Penh er et tidligere gymnasium som i 1975 ble omdannet til det notoriske sikkerhetsfengselt til kommunistpartiet Røde Khmer. I løpet av et år ble 20. 000 mennesker torturert og myrdet her.

I dag er fengslet en turistattraksjon som trekker hundrevis av besøkende hver dag.

Port Arthur, Tasmania, Australia

Australia er godt representert i fengselssammenheng da det var hit mange britiske fanger ble sendt under kolonitiden. Port Arthur er kanskje det mest kjente av alle fengslene i Australia. Det åpnet i 1830 på en øde halvøy som så vidt har tilgang til fastlandet. Det var her verstingene ble buret inne frem til fengslet stengte i 1877. I dag er det over 30 bygninger som kan besøkesog fengslet ble nylig oppført på Unescos sin liste over verdensarver.

Publisert
BT anbefaler

Folk lo da de kjøpte sjøboden. – Vi sto til knes i vann.

Bak talentfabrikken ligger en dyster historie.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Åpner ikke E16 likevel: – Vil jobbe til midnatt

  2. Øygarden FK er konkurs: – Det ble helt stille. Det var et sjokk.

  3. Folk lo da de kjøpte sjøboden. – Vi sto til knes i vann.

  4. Politifolkene ventet i 47 minutter utenfor klasse­rommet før de gikk inn

  5. Ny koronatest kan vise hvor god beskyttelse du har

  6. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg