Strakstiltak i Norge

Fugleinfluensaen som har brutt ut på en kalkunfarm i England, er av den dødelige H5N1-varianten. Tips/bilder til BT i denne saken? Telefon: 02211 SMS/MMS: 2211 E-post: tips@bt.no

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

EUs fagfolk bekrefter at det fryktede H5N1-viruset har smittet kalkuner på en gård i England. H5N1-smitte kan i sjeldne tilfeller overføres til mennesker.

Rundt 2.500 kalkuner er døde på gården utenfor Lowestoft, om lag 160 kilometer nordøst for London. Britiske myndigheter sperret lørdag av et område med tre kilometers radius fra gårdsbruket, som tilhører Europas største kalkunprodusent Bernard Matthews.

– Alle fjærfeoppdretterne er i sjokk. Vi hadde ingen anelse om at dette viruset plutselig hadde dukket opp i England, sa sjefen for fjærfeavdelingen i det britiske bondelaget NFU, Charles Bourns, til nyhetsbyrået Reuters.

Norsk forbud

EUs spesiallaboratorium for fugleinfluensa i Weybridge utenfor London bekreftet lørdag at kalkunene som døde på gården i Holton utenfor Lowestoft, var smittet av H5N1. Fagfolk undersøker nå om det dreier seg om den dødelige asiatiske varianten av viruset.

Kort tid etter at smitten var påvist, opplyste det norske Mattilsynet at forbudet mot frittgående fjærfe i Sør-Norge er gjeninnført.

– De norske fjærfeholderne må holde sin besetninger i atskilte områder som gjør at de ikke kommer i kontakt med villfugl, sier seniorrådgiver Eivind Liven i Mattilsynet til NTB.

På verdensbasis er over 200 millioner fugler enten døde av viruset eller blitt slaktet etter at det ble fastslått at de var smittet. Viruset kan i sjeldne tilfeller overføres fra fugler til mennesker, og til sammen er rundt 270 mennesker blitt smittet av H5N1 i ulike land verden over. Siden 2003 er 164 smittede døde, de aller fleste i Asia.

– Vi hadde ikke ventet et utbrudd i England nå, midt på vinteren. Hvis det skulle skje, ville vi ha trodd at det kunne komme ut på våren, sier det britiske dyrehelseinstituttet IAHs ekspert på fugleinfluensa Colin Butter.

Utbrudd

EU-laboratoriet i Weybridge fastslo sist mandag at det har vært et utbrudd av H5N1-viruset i Ungarn, hvor 90 fugler har dødd og ytterligere 3.265 blitt slaktet ned på en gård sørøst i landet. Dette var det første funnet av viruset siden en svane døde i Dresden øst i Tyskland i august i fjor.

– Det er innført strenge restriksjoner på all transport av britisk fjærfe. Fjærfeet må holdes innendørs, større ansamlinger av all slags fugl er forbudt, og sikkerhetstiltakene rundt om på de enkelte gårdsbruk blir skjerpet, het det i en EU-kunngjøring lørdag.

En talsmann for det britiske landbruksdepartementet framholdt at faren for at viruset skal spre seg til mennesker, betraktes som liten. En talsmann for Bernard Matthews-konsernet sa til BBC at de smittede fuglene i Holton var av britisk opprinnelse og ikke importert.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Forbud mot frittgående fjærfe i hele Sør-Norge

  2. Prior: – Smitte kan skje

  3. WHO ber Europa ta fugleinfluensaen på alvor

Fugler på taket til fabrikken der fugleinfluensaviruset er påvist. FOTO: REUTERS/Luke MacGregor Foto: LUKE MACGREGOR

Foto: LUKE MACGREGOR

Politiet sperrer av omrpdet rundt det smittede produksjonsanlegget. Foto: LUKE MACGREGOR