Uroen ulmer i Bangkok

Regjeringen i Thailand kritiseres for totalitære tendenser etter en rekke saker om majestetsfornærmelse.

  • >hongkong
  • Jes Randrup<br
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Vel to måneder etter at demonstranter blokkerte Bangkoks internasjonale flyplass og tvang én regjering til å gå av, brøt det ut nye demonstrasjoner i forrige uke da motstandere av den nye regjeringen erklærte at de vil fortsette demonstrasjonene i hovedstaden, til regjeringen går av.

Og selv om demonstrantene – tilhengere av forhenværende statsminister Thaksin Shinawatra, som i 2006 ble avsatt ved et militærkupp – ble redusert i antall i løpet av uken og ikke greide å hindre nåværende statsminister, Abhisit Vejjajiva, å møte på jobb torsdag, er regjeringen kommet under nytt press.

Kritikere hevder at den stadig hyppigere bruken av en lov om majestetsfornærmelse samt en tilsvarende lov som gjør det straffbart å kritisere landets rettssystem, er symptomatisk for en økende, totalitær tendens i thailandsk politikk, som startet med militærkuppet mot Thaksin Shinawatra i 2006.

Hittil har det oftest vært uheldige utlendingers brudd på den strenge loven om majestetsfornærmelse, som har skapt internasjonal oppmerksomhet. Det skjedde i 2007 da en sveitsisk statsborger, Oliver Jufer, fikk ti års fengsel etter at han i fylla spraymalte portretter av Kong Bhumibol.

Og det skjedde igjen i år, da en gråtende australsk statsborger, Harry Nicolaides, i januar ble dømt til tre års fengsel for å ha fornærmet kongen i en bok som ifølge Nicolaides selv ble solgt i syv eksemplarer. Både Jufer og Nicolaides ble benådet av kongen, og Nicolaides er tilbake i Australia.

Kongen og kuppet

Men kritikere og menneskerettighetsgrupper anser regelen for langt mer alvorlig enn eksotiske historier om uheldige utlendinger antyder. Til disse hører Giles Ji Ungpakorn, en venstreorientert akademiker med både thailandsk og britisk statsborgerskap, som i begynnelsen av februar flyktet til England etter å ha blitt beskyldt for majestetsfornærmelse.

Årsaken til anklagen var hans bok, «De rikes kupp», som kritiserer militærkuppet i 2006 mot daværende statsminister Thaksin Shiniwatra og samspillet mellom kongehus og militæret. Kuppet antas å ha hatt den thailandske kongens velsignelse.

I en tale på det britiske universitetet School of Oriental and African Studies i London i forrige uke kritiserte en sarkastisk Ungpakorn igjen det nåværende thailandske styret for, på få år, å ha endret seg fra en tolerant stat med et velfungerende sivilsamfunn til et halvdiktatur.

«Et mørkt monster»

– I dag er landet på vei tilbake til å bli den totalitære staten jeg kjente fra 1960-tallet; militærregjeringens totalitære stat. Det thailandske samfunnet kontrolleres av noe jeg bare kan beskrive som et mørkt monster, sa Giles Ungpakorn med henvisning til militæret og den gruppen demonstranter som i november og desember blokkerte flyplassen i Bangkok.

I et intervju for noen uker siden i Singapore-avisen Straits Times forsvarte Thailands Eton— og Oxford-utdannede statsminister loven:

«En rekke land har lover som forbyr å utvise forakt for retten, for rettssystemet skal være nøytralt og respektert. Monarkiet er en ærverdig institusjon, som er hevet over politikk og konflikter og derfor ikke har noen selvforsvarsmekanismer. Det er derfor vi har loven,» sa statsminister Abhisit Vejjajiva.

Tilbakeholdende medier

Men han innrømmet at loven hadde skapt visse problemer. Kritikere sier at Thailands medier som oftest unnlater å skrive om saker der tiltalen lyder på majestetsfornærmelse, fordi de selv risikerer lignende anklager eller for å utvise forakt for retten.

Denne påstanden avviste Abhisit Vejjajiva.

«Hvis deres handlinger hadde handlet om å gi uttrykk for deres mening om monarkiets rolle som institusjon i et demokratisk system, hadde det vært i orden. Det blir de ikke anklaget for,» sa statsministeren.

«De blir anklaget for usannheter som de sprer om monarkiet, og for kommentarer som strider mot loven.»

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

PIGGTRÅD OG SOLDATER: Regjeringsbygget i Bankok ere igjen omringet av piggtråd og soldater på vakt.
SHINAWATRA-TRO: Demonstranter som er tro mot tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, preger igjen bybildet i Thailands hovedstad.
Publisert
BT anbefaler

Fleire titals barnehagar treng oppussing

Dårleg vedlikehald og nye krav gjer at fleire av barnehagane i Bergen må totalrehabiliterast eller rivast.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Jakter knivmann: – Vi har rykket ut med en del ressurser

  2. Nå blir det slutt på bobilene

  3. – De som har gjort dette, har kanskje ikke helt sett for seg omfanget

  4. Her møter kommunen mannen som sperret turstien

  5. Statnett kutter nettleien med 11 milliarder

  6. Dobbel dose trøbbel for hotellsjef. – Tristeste som finnes.