Økt press mot Clinton om å trekke seg

Påskeuka har vært turbulent for Barack Obama, men senatoren fra Illinois beholder overtaket i nominasjonskampen. Nå øker presset på Hillary Clinton om å trekke seg.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Obama har vært gjennom et par vanskelig uker. Først måtte hans utenrikspolitiske rådgiver gå av etter å ha kalt Hillary Clinton et monster. Deretter måtte senatoren fra Illinois distansere seg fra sin tidligere pastors svært kontroversielle uttalelser om det amerikanske samfunnet.

– Det er ikke noe tvil om at det har vært et par turbulente uker, men slike uker har vi vært gjennom tidligere også, sa Obama i helga.

– Jeg regner med at når jeg blir president vil det komme perioder der jeg blir testet på samme måte.

Pastor Jeremiah Wright har blant annet hevdet at USA selv er skyld i 11. septemberangrepene. Han har også oppfordret USAs svarte befolkning til å bytte ut «God bless America» med «God damn America» når de synger den kjente amerikanske sangen.

Skudd for baugen

Bråket rundt Wright førte til at Obama i påskeuka holdt en tale om rasespørsmålet, der han tok avstand fra pastorens uttalelser. Det er fortsatt usikkert hvor mye skade Wrights uttalelser vil påføre Obama.

Men påsken brakte ikke bare med seg dårlige nyheter for senatoren fra Illinois. I løpet av uka ble det klart at det ikke vil bli holdt nyvalg i Florida og trolig heller ikke i Michigan, der primærvalgene er blitt kjent ugyldige.

Hillary Clinton, som vant med god margin i de to delstatene, har presset på for at delegatene fra begge delstatene skal tas med i regnestykket, noe som vil kunne bidra til i å minske Obamas forsprang. Men den kampen ser nå ut til å være tapt.

I tillegg fikk Clinton et alvorlig skudd for baugen da tidligere presidentkandidat Bill Richardson kunngjorde at han støtter Obama.

Økt press på Clinton

Presset øker nå på demokratene om å samles bak én kandidat. Bill Richardson ber nå Hillary trekke seg, slik at partiet kan samle seg bak Obama.

– Denne valgkampen er blitt for negativ. Det er for mange personlige angrep. Dette må stoppe, sa guvernøren fra New Mexico til Fox News i helga.

– Demokratene burde forenes og se på hvem som leder i antall delegater, antall stemmer og antall delstater, sa Richardson, som var energiminister under Bill Clintons presidentperiode.

Etter en tilbakegang i kjølvannet av pastor Wrights uttalelser er Obama nå tilbake i ledelsen på de nasjonale målingene. Men det er svært jevnt mellom de to rivalene.

Politisk meteor

Selv om Hillary stanset Obamas seiersbølge i Texas og Ohio, så skal det svært mye til for at hun passerer Obama i kampen om delegatene. Det velrenommerte politiske nettstedet Politico skriver at Obama må bli truffet av en politisk meteor for at Clinton skal klare å vinne nominasjonen.

Selv Clinton-kampanjen erkjenner at det vil være nesten umulig for henne å ta igjen Obamas forsprang i antall delegater. Men heller ikke Obama kommer til å klare å sikre seg de nødvendige 2.024 delegatene som skal til for å vinne nominasjonen, og striden kommer derfor til å bli avgjort av de såkalte superdelegatene.

Minilandsmøte

Mandag sparket Clinton i gang en stor kampanje i den viktige delstaten Pennsylvania, der det holdes valg 22. april. Clinton håper at en klar seier i Pennsylvania og de neste delstatene ut vil føre til at superdelegater som ennå ikke har bestemt seg, gir henne sin støtte.

Enkelte ledere i Det demokratiske partiet tar nå til orde for å avholde et minilandsmøte, der superdelegatene avgjør hvem som blir partiets presidentkandidat. Guvernøren i Tennessee Philip Bredesen skriver i The New York Times at et slikt møte kan finne sted i juni, etter det siste nominasjonsvalget.

PRESSER: - Denne valgkampen er blitt for negativ. Det er for mange personlige angrep. Dette må stoppe, sier guvernøren Bill Richardson fra New Mexico (t.v.), her sammen med Barack Obama under et valgmøte i Oregon.
BLIR PRESSET: Hillary Clinton holder tale ved Universitetet i Pennsylvania. Nå øker presset for at hun skal trekke seg fra valgkampen.
Publisert