Umulig å unngå sivile tap på Gazastripen

Hamas anklages for å skjule seg blant sivile og Israel for å rette angrep mot vilkårlige mål. Store sivile tap og lidelser er uunngåelig på den tett befolkede Gazastripen.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Over 800 palestinere på Gazastripen er drept siden Israel innledet sin offensiv mot området 27. desember, ifølge palestinsk redningstjeneste. Det foreligger ingen sikre tall på hvor mange sivile det er blant de drepte, men ifølge palestinske kilder kan det dreie seg om rundt 400.

Israel mener Hamas har ansvaret for de sivile tapene ettersom bevegelsens medlemmer bevisst skjuler seg blant sivilbefolkningen. Samtidig anklages Israel for å rette bomber mot uskyldige sivile.

Tett befolket

Eksperter på krigføring i byområder mener islamistbevegelsen ikke har mange muligheter til å unngå sivile områder. Gazastripen er et av verdens tettest befolkede områder med 1,5 millioner innbyggere på om lag 360 kvadratkilometer.

Det vil dermed alltid være sivile i nærheten når Hamas-aktivister skyter raketter mot Israel, eller når israelske soldater bomber eller skyter mot Hamas-mål.

– Til tross for de beste hensikter og fremragende teknologi er det svært vanskelig å beskytte den sivile befolkningen mot skader fra luftangrep og bakkeoffensiver, sier Jason Lyall ved Princeton-universitetet.

Maxwell Gaylard, FN-koordinator på Gazastripen, sier befolkningen ikke har noen steder å søke ly mens kampene raser.

– Det finnes ingen trygge områder på Gazastripen, ingen tilfluktssteder, ingen bomberom og grensene er stengt. Dermed er dette en av få konflikter der sivile ikke har noe sted å flykte, sier han.

Krigsforbrytelser

FNs høykommissær for menneskerettigheter, sørafrikanske Navi Pillay, mener israelske styrker kan ha begått krigsforbrytelser i forbindelse med at et hus med sivile palestinere ble beskutt og rundt 30 drept denne uka i Zeitoun, i den sørøstlige delen av Gaza by.

– Flere vitner har fortalt at israelske soldater 4. januar evakuerte rundt 110 palestinere til en enebolig i Zeitoun, og halvparten av palestinerne var barn. De fikk beskjed om å holde seg innendørs, heter det i kunngjøringen fra OCHA. Ett døgn senere ble huset bombardert, og rundt 30 mennesker drept.

Hendelsen er fortsatt under gransking, og israelske representanter avviser at hæren har begått handlingene de blir beskyldt for.

De siste dagene har det kommet flere sjokkerende meldinger om sivile som direkte blir utsatt for angrep. FN-skoler der folk har søkt tilflukt, blir angrepet, og ambulanser og nødhjelpskolonner blir beskutt.

Sivile som skjold

USAs utenriksminister Condoleezza Rice mener Hamas ikke gjør nok for å beskytte sivilbefolkningen i Gaza mot angrep, men innrømmer at det er vanskelig for Israel å unngå sivile tap i angrepene på Gazastripen.

– Forholdene er svært vanskelige fordi området er så tett befolket, svarte Rice fredag på spørsmål fra journalister om Israel lever opp til sine humanitære forpliktelser.

Rice hevder også at Hamas benytter sivile som skjold.

– De benytter blant annet bygninger som ikke er konstruert til militære formål til å gjemme krigerne sine. Det gjør saken enda vanskeligere, påpekte utenriksministeren.

Israel hevder landet gjør alt det kan for å unngå sivile tap, og Genève-ambassadør Aharon Leshno-Yaar sier sivile blir varslet om forestående angrep.

TETT BEFOLKET: Det bor om lag 1,5 millioner mennesker på Gazastripen, noe som gjør området til et av de tettest befolkede i verden. Store sivile tap og lidelser er derfor nesten uunngåelig i Israels offensiv.
ANGREPENE FORTSETTER: Israel fortsetter angrepene mot Gazastripen, der de sivile tapene stadig vokser.
Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. «Det er tabbene som feller Brann. Nok en gang.»

  2. Siri Økland er død. – Dei sterke tekstane har hjelpt mange.

  3. Bekk flommet over i Fana: – Har klart å lede vekk vannet

  4. I to år har han jobbet med de 25 maleriene. Nå er alt stjålet.

  5. «No startar kaoset»

  6. Sjukepleiaren grøssa då ho fekk høyre korleis pasienten vaska seg