Studie: – Verden må forberede seg på mikrokefali-epidemi

Forskere slår alarm om at verden må forberede seg på en «global epidemi» av mikrokefali, den alvorlige fosterskaden som spres med zikaviruset.

Publisert Publisert

ZIKAVIRUSET: Bildet viser en fire måneder gammel baby fra Recife i Brasil som ble født med mikrokefali høsten 2015. Foto: Reuters/Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I en studie publisert i det anerkjente medisintidsskriftet The Lancet bekrefter forskere fra Brasil og Storbritannia sammenhengen mellom zikaviruset og mikrokefali. Sammenhengen har vært kjent lenge, uten at det har vært fundert i omfattende forskning.

Forskerne fant spor etter zikaviruset hos om lag halvparten av 32 spedbarn født med mikrokefali. I en kontrollgruppe med 62 friske spedbarn, var det ingen som testet positivt for zika. Den slående sammenhengen får forskerne til å slå alarm.

  • UiB-forskarar med på oppsiktsvekkande myggfunn

– Vi bør forberede oss på at mikrokefali-epidemien sprer seg til alle land hvor zikaviruset allerede spres og i de landene hvor det er sannsynlig at viruset vil spre seg, skriver forskergruppen. Til nå er det Brasil som har vært hardest rammet.

– Vi anbefaler at vi forbereder oss på en global mikrokefali-epidemi og andre utslag av det medfødte zika-syndromet.

Mikrokefali er en medfødt misdannelse som innebærer at babyer fødes med underutviklet hjerne og et unormalt lite kranium. Zikaviruset overføres i hovedsak av mygg, men kan også overføres seksuelt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Flere gravide har vært zika-smittet i Norge

  2. Spansk baby første i Europa som er født med zika-misdannelser

  1. Brasil
  2. Zikaviruset
  3. Forskning og vitenskap