Teamet, som hovedsakelig består av eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), ankom Damaskus søndag ettermiddag. De skal granske påstandene om bruk av saringass og andre farlige nervegasser og er ventet å oppholde seg i landet i to uker.

Både regjeringsstyrkene og opprørsstyrkene anklages for å ha brukt kjemiske våpen, og TV-bilder har vist døde eller sårede med symptomer på å ha blitt utsatt for nervegasser.

Våpeninspektørene ledes av svenske Åke Sellström, tidligere sjef for Totalförsvarets forskningsinstitut. De tok søndag inn på hotellet Four Seasons i den syriske hovedstaden. De ønsket ikke å gi noen kommentarer til pressen før de sjekket inn på hotellet. Inspektørene har siden april ventet på klarsignal for å reise inn i Syria.

Forhandlet

FN har i lengre tid forhandlet med syriske myndigheter for å sikre adgang for inspektørene.

Assad-regimet har gått med på å la inspektørene besøke tre steder der det hevdes at det har blitt benyttet kjemiske våpen. Ett av stedene er Khan al-Assal utenfor Aleppo. Der ble 27 mennesker drept tidligere i år i angrep mot regjeringsstyrker, ifølge syriske myndigheter.

Opprørerne har sagt at de vil tillate FN-inspektørene å gjøre sitt arbeid uhindret i de områdene de kontrollerer. De hevder det var det syriske regimet som sto bak angrepet i Khan al-Assal.

Det syriske regimet har insistert på at våpeninspektørene skal konsentrere seg om det som skjedde i Khan al-Assal, mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon har vektlagt at inspektørene må få tilgang til større områder.

— Nøytral undersøkelse

Det er ikke kjent hvilke to andre steder FN-inspektørene skal besøke.

— Vårt mål er å ha en fullstendig uavhengig og nøytral undersøkelse, heter det i en uttalelse fra FN.

I uttalelsen legges det vekt på at generalsekretær Ban Ki-moon mener slike undersøkelser i seg selv kan forhindre at kjemiske våpen blir brukt.

— Det sterke støtten fra det internasjonale samfunnet for disse undersøkelsene viser at bruk av kjemiske våpen, uansett fra hvilken side i konflikten, vil være å anse som en grov forbrytelse.

USAs president Barack Obama har tidligere advart det syriske regimet om at bruk av kjemiske våpen i den syriske borgerkrigen vil være en «rød linje».