I intervjuer med BBC forteller oljeselskapet BPs gruppeleder på In Aménas, Lou Fear, og BPs prosjektleder på anlegget, Nick Hitch om terrorangrepet der 40 personer ble drept, fem av dem nordmenn.

— Det er helt klart at dette var en innsidejobb. Det var mellom 20 og 30 algeriere som åpenlyst assisterte terroristene og var svært vennligstilt til dem.

De kom til og med for å kikke på oss som var tatt som gisler, som på en dyrehage, sier Hitch til BBC.

Rundt halsen

Ifølge Hitch plasserte gisseltakerne eksplosiver rundt halsen på alle gislene de hadde fått tak i. Gislene ble delt opp i grupper etter nasjonalitet.

— En terrorist la en stor mengde eksplosiver med en utløser festet med en gul ledning rundt halsen til oss alle, forteller Nick Hitch.

Gislene fikk beskjed om å sette seg på bakken i en klynge, mens utløserledningen som gikk fra hals stil hals.

— Hadde den blitt utløst, hadde vi trolig blitt halshogd, sier Nick.

Mens han satt fanget med eksplosiver rundt halsen, gjemte kollegaen seg på et kontor sammen med flere andre. Derfra sendte han tekstmeldinger hjem til kona Lori i Storbritannia.

Drepte terrorleder

I en av dem skrev han: «Jeg snek meg ut for å hente litt vann, så jeg var veldig redd».

— Hvordan kan man snike seg ut å hente vann når det er terrorister der? Hvordan kan det være trygt? Hvorfor holdt han seg ikke skjult? sier Lori til BBC.

Nick Hitch fikk beskjed om at han var den første ville bli drept om ikke den algeriske hæren trakk seg tilbake. Han ringte en kollega, fortalte at han kom til å dø og sa farvel.

Men fristen passerte og han ble ikke skutt. Så avfyrte hæren en rakett som drepte terroristenes leder. Da eskalerte krisen og flere av terroristene samlet gisler inn i fem biler, som kjørte ut av anlegget. Bombehalsbåndene ble fjernet og terroristene plasserte i stedet eksplosivene i bilene.

- Alt ble svart

Nick var en av flere titalls gisler som satt i bilene da den algeriske hærens helikoptre åpnet ild.

— Det var et vanvittig bråk. Selv om alle skrek kunne jeg nesten ikke høre det på grunn av kulene som traff bilen.

Bilen han satt i veltet og terroristen som satt ved siden av utløste bomben de hadde laget.

— Jeg kunne se alt foran meg som en stor lilla sirkel som krympet til en liten hvit prikk, som når man skrudde av de gamle TV-ene, forteller Nick.

— Alt ble svart og jeg trodde jeg var død.

Av 35 gisler i bilene, overlevde bare Nick Hitch og tre andre.

- Grusomt tap

Samtidig bestemte kollegaen Lou Fear seg for å rømme gjennom gjerdet på natta, nesten tre dager etter at gisseldramaet startet. De kom seg ut og ble reddet etter 17 timer i ørkenen.

I motsetning til Statoil har BP ikke satt i gang en intern gransking av terrorangrepet. Det er flere av dem som ble tatt som gisler kritiske til.

— 40 personer er et grusomt tap av liv, og over halvparten av dem var mine venner. Det er svært smertefullt at deres død ikke fører til en skikkelig gransking, sier Hitch til BBC.

BP sier de samarbeider med britisk politi om en gransking som vil bli mer omfattende enn om oljeselskapet skulle gjøre den selv.