Etter samtaler med koalisjonsledere er han blitt overbevist om at han ikke vil kunne få vedtatt neste års statsbudsjett med den nåværende sammensetningen av nasjonalforsamlingen Knesset.

— Min plikt som statsminister er å sette de nasjonale interessene foran alt annet. Jeg har derfor, til beste for Israel, besluttet å holde valg så snart som mulig, sa han i en fjernsynstale tirsdag kveld.

— Jeg vil be folket om et nytt mandat, tilføyde han.

Statsministeren nevnte ingen dato, men snakket om en kortvarig valgkamp på tre måneder. Netanyahus regjering blir sittende frem til valget.

Den israelske kringkastingen meldte at Netanyahu vil ha valget den 12. februar, men at opposisjonen helst vil ha det enda tidligere. Medier regner med at Knesset stemmer for å oppløse seg selv allerede kommende mandag.

Egentlig skulle det først blitt valg på nasjonalforsamling høsten 2013.

I mai i år kunngjorde Netanyahu nyvalg innen fire måneder. Men to dager senere trakk han dette tilbake og dannet i stedet en storkoalisjon som også omfattet opposisjonspartiet Kadima. Denne koalisjonen brøt sammen igjen allerede i juli på grunn av en strid om verneplikten. Siden har det vært snakket om nyvalg.