Det er først og fremst innvandringspolitikken som er avgjørende for at Sverigedemokraterna onsdag kommer til å stemme for budsjettforslaget til den borgerlige Alliansen, opplyste Karlsson på en pressekonferanse tirsdag.

Avviser kaos

Det betyr at den rødgrønne regjeringen til Stefan Löfven kan bli felt når Riksdagen stemmer over budsjettforslaget onsdag. Regjeringen kan imidlertid reddes om regjeringens budsjettforslag får borgerlig støtte.

Karlsson avviser at SD nå skaper politisk kaos.

— Det er det Stefan Löfven som gjør med sin politikk, sier Karlsson.

– Nå er det Löfvens ansvar å diskutere med alle partier i Riksdagen for å løse situasjonen, sa han videre.

Vil ble nest størst

I en pressemelding skriver SD at beslutningen er sterkt forankret både i partiet og blant velgerne, og at den ble enstemmig vedtatt i partiets parlamentariske gruppe.

På tirsdagens pressekonferanse sa Karlsson også at SD vil felle Alliansens kommende budsjettforslag dersom ikke innvandringspolitikken forandres.

Karlsson sa videre at SD ser fram til en ny valgkamp dersom Stefan Löfven velger å utlyse nyvalg.

– Vårt mål er å bli Sveriges nest største parti, sa han.

Kan bli vanskelig for Löfven

Politisk kommentator Eva Stenberg sier det er flere alternativer som nå foreligger.

— Selvsagt kan det ende med at regjeringen blir felt og at det skrives ut nyvalg. Men sjansen er like stor for at regjeringens budsjettforslag nå sendes tilbake til finanskomiteen for videre revidering. Men det kommer til å bli vanskelig for Löfven, det er klart, sier Stenberg til Dagens Nyheter.

Ifølge svenske medier besluttet SD å ikke støtte den rødgrønne regjeringens budsjettforslag allerede i forrige uke.

Forhandlinger

Sverigedemokraterna ble det tredje største partiet i valget i september og er i en svært gunstig vippeposisjon. Men verken de rødgrønne eller den borgerlige blokken vil samarbeide med partiet.

Dersom Alliansen, med støtte fra Sverigedemokraterna, skulle få flertall for sitt budsjett, kan regjeringen altså velge å skrive ut nyvalg. Det kan tidligst gjøres 29. desember. Löfven kan også velge å oppløse regjeringen.

Men trolig vil statsministeren forsøke å presse partiene i den borgerlige blokken til forhandlingsbordet.

– De var veldig tydelige i valgkampen på at de ikke ville samarbeide med SD. Av den grunn er vi nødt til å finne løsninger over blokkgrensene, sa Löfven tidligere på tirsdagen.

(©NTB)